hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

Bazylikata

Opis regionu

Godło Bazylikata

Bazylikata, zwana kiedyś również Lukanią, to region położony nieco na uboczu i ciągle nieodkryty. Na niewielkiej przestrzeni znajdziemy tu górskie pejzaże Dolomitów Lukańskich, wzgórza, rozległy płaskowyż Murge. Region ma dostęp do Morza Tyrreńskiego. Przybrzeżne miasta do dziś kryją ślady rozciągającej się tutaj kiedyś Wielkiej Grecji. Bazylikata to region malowniczych wiosek z wciąż żywymi tradycjami ludowymi. Największym skarbem Bazylikaty jest Matera, magiczne miasto wykute w tufowych skałach.

Prowincje Bazylikaty: Potenza (stolica regionu) i Matera.

Mapa Basilicata

Miejsca warte zobaczenia

1.Matera

Matera – oczarowuje od pierwszego wejrzenia wyjątkowym widokiem Sassi, starej części miasta wykutej w tufowej skale, wyrastającej pośród rozległego płaskowyżu Murge. Bielone domy z dobudowaną tylko jedną, zewnętrzną ścianą, zostały w 1993 r. wpisane na listę UNESCO. Miejsce jest na tyle intrygujące, że Mel Gibson wybrał je na plener swojego filmu „Pasja”.

2.Maratea

Maratea, nazywana „perłą Morza Tyrreńskiego” – jedyne miasto regionu leżące u jego brzegów. Na górującym nad miastem wzgórzu Biagio wznosi się wysoka, widoczna z okolicy, figura Chrystusa Zbawiciela. Maratea to także centrum życia nocnego z bogatą ofertą dyskotek i klubów muzycznych.

3.Melfi

Melfi – niewielkie miasteczko położone na stokach nieczynnego wulkanu Vulture. Nad średniowiecznym miastem góruje piękny zamek normański, obecnie siedziba Muzeum Archeologicznego.

4.Metaponto

Metaponto – miasteczko położone nad Morzem Jońskim. Swoje początki datuje na okres Starożytnej Grecji (VII w. p.n.e.). Można tu znaleźć ślady greckiej kultury antycznej na terenie parku archeologicznego.

Zobacz i spróbuj

Bazylikata – tego regionu nie odwiedza się przypadkowo, ale wybiera z rozmysłem w poszukiwaniu nowych doświadczeń, miejsc, gdzie cisza, kolory zapachy i smaki pozwalają zapomnieć o codziennym stresie i tempie życia.

Większa część regionu leży w Apeninach Południowych, porośniętych gęstymi lasami. Te z kolei usiane są małymi i urokliwymi wioskami. Niektóre z nich położone są nawet na wysokościach ponad 1000 m n.p.m. Czyste powietrze, oryginalne smaki i piękno natury w połączeniu z wszechobecnymi śladami historii są tu widoczne na każdym kroku.

Jednak nie jest to region wyłącznie górzysty.

Pomimo że Bazylikata leży wewnątrz lądu, ma również dostęp do dwóch mórz: od południowego zachodu – do Morza Tyrreńskiego, a od południa – do Jońskiego. Wybrzeże Jońskie to lasy piniowe i pachnące gaje eukaliptusowe rosnące wzdłuż szerokich piaszczystych i kamienistych plaż. Metaponto i Policoro to najbardziej znane kurorty tego wybrzeża. Zatoka Policastro u wybrzeży Morza Tyrreńskiego to z kolei wysokie i strome nabrzeża, małe ukryte plaże i krystalicznie czyste wody.

Zamek Bazylikata

Matera – Sessi

Figura Bazylikata

Figura Christo Redentore w Maratea

Zatoka Bazylikata

Zatoka Policasto

Park archeologiczny Bazylikata

Park Archeologiczny Metaponto

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Bazylikata to cichy niewielki region. Turyści zaglądają tu rzadko, zazwyczaj przejazdem, w drodze na „obcas” lub „podeszwę” włoskiego buta. Filarami tutejszej kuchni są apetyczne kiełbasy wieprzowe, takie jak lucanica, pezzenta czy cotechinata, ale również makaron przyrządzany z twardej pszenicy i wody. W dni świąteczne roznosi się w kuchni zapach garù della mamma z solidnymi kawałkami aromatycznego mięsa. Jednak najbardziej charakterystyczne dla kuchni Bazylikaty są peperoncino dodawane do niemal każdej potrawy. Posiłek kończy się tutaj albo pikantnym serem, najlepiej provolone, albo słodkim smakołykiem z dużą ilością miodu. Należy sięgnąć również po kieliszek gorzkiego Amaro lucano, cenionego dziś w całych Włoszech.

1.Pollo alla potentina

Kurczak z Potenzy

Składniki:

1 kurczak o wadze około 1,2 kg
300 g pomidorów
30 g masła lub smalcu
30 ml oliwy z oliwek
1 pokrojona w plastry cebula
150 ml wytrawnego białego wina
1 rozgniecione peperoncino
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej pietruszki
50 g startego sera pecorino
sól

Kurczaka umyć i pokroić. Obrać ze skórki pomidory, usunąć pestki i pokroić w ósemki. Rozgrzać oliwę i masło na patelni, dodać cebulę i kawałki kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać białym winem i posypać peperoncino. Gdy tylko wino się zagotuje, należy dodać pomidory, bazylię, pietruszkę, resztę peperoncino i sól. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu podlewać wodą. Podawać ze smażonymi ziemniakami.

2.Strascinati alla menta

Makaron strascinatti z miętą

Składniki:

400 g strascinatti (lub innego makaronu domowego)
30 g boczku
1 posiekane peperoncino
3-4 łyżki oliwy z oliwek
kilka liści mięty

Ugotować makaron w posolonej wodzie. W tym czasie pokroić boczek w małą kostkę, podsmażyć go z czosnkiem i peperoncino na oliwie. Zanim makaron będzie gotowy, dodać do boczku liście mięty. Makaron odcedzić, osączyć, rozdzielić na talerze i polać sosem.

3.Miele e ricotta

Miód z serem ricotta

Składniki:

500 g swieżego sera ricotta
2 jaja
3 żółtka
100 ml płynnego miodu
szczypta cynamonu
50 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców
3 łyżki startej skórki z cytryny
3 białka
10 ml wina marsala

Przetrzeć ser ricotta przez sito i wsypać do miski. Dodać jaja, żółtka, miód, cynamon, suszone owoce oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Pianę i marsalę wymieszać bardzo delikatnie z masą serową. Masę przełożyć do żaroodpornej, natłuszczonej formy, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 °C.

Jak tu dojechać?

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 2080 km, ok. 22 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1. Mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji. Mijamy Florencję, trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aż do Neapolu. Mijamy Neapol, wybieramy A30 w kierunku Palermo, gdzie skręcamy na A3 i dojeżdżamy do Potenza.

2.Z Warszawy

ok. 2080 km, ok. 22 h

E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, gdzie kierujemy się na A1 w kierunku Florencji. Mijamy Florencję, trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aą do Neapolu. Mijamy Neapol, wybieramy A30 w kierunku Palermo, gdzie skręcamy na A3 i dojeżdżamy do Potenza.

3.Z Wrocławia

ok. 1980 km, ok. 21 h

A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano, do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1, mijając Bolonię dojeżdżamy do Florencji. Mijamy Florencję trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe az do Neapolu. Mijamy Florencję trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aż do Neapolu. Mijamy Neapol, wybieramy A30 w kierunku Palermo, gdzie skręcamy na A3 i dojeżdżamy do Potenza.

Pociągiem

1.Z Poznania

podróż trwa ok. 27 h (Poznań – Chorzów – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol – Potenza)

2.Z Warszawy

podróż trwa ok. 24 h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol – Potenza)

3.Z Wrocławia

podróż trwa ok. 24 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol – Potenza)

Samolotem

1.Brak połączeń

Brak połączeń lotniczych do Bazylikaty.

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Bazylikatę


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Bazylikacie!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch