Lombardia, jeden z największych regionów Włoch, znajduje się w północnej części kraju. Jej nazwa pochodzi od germańskiego plemienia Longobardów, którzy w VI wieku podbili północne Włochy i założyli swoje królestwo z ośrodkiem w mieście Pawia. Początkowo słowo „Lombardia” oznaczało wszystkie części Italii pod panowaniem Longobardów, następnie znaczenie słowa zostało zawężone do obszarów wokół ich stolicy (zob. Romania). Od północy graniczy ze Szwajcarią, od wschodu – z regionami Trydent-Górna Adyga i Wenecja Euganejska, od południa – z Emilią-Romanią, a od zachodu – z Piemontem.
Stolicą regionu jest Mediolan. Ważniejsze miasta: Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Pawia, Varese.
Południową część Lombardii zajmuje Nizina Padańska, a północną – Alpy. Główne rzeki regionu to Pad i Adda. Na przedgórzu Alp występują jeziora polodowcowe – największe to Lago Maggiore, Como, Garda, Iseo i Lugano.
Lombardia jest najbogatszym i najlepiej rozwiniętym gospodarczo regionem Włoch.
Ma wiele do zaoferowania. Zachwyca bogactwem natury, jak również przepychem oferty kulturowej i architektonicznej. Włochy słyną z największej ilości miejsc wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wsamej Lombardii znajdziemy takich miejsc aż siedem.
Mantua – zwana „miastem idealnym” włoskiego renesansu. Rządzona przez potężne rody Gonzagów i Sabbionetta. Warto zapamiętać również, że Mantuę, jako miejsce drugoplanowe akcji, wybrał William Szekspir w dramacie „Romeo i Julia”. Mantua jest także miejscem akcji opery „Rigoletto” Giuseppe Verdiego.
Sacri Monti w Piemoncie i Lombardii – zespół dziewięciu kaplic i innych elementów architektonicznych poświęconych różnym aspektom wiary chrześcijańskiej. Dzięki harmonijnemu wtopieniu elementów architektonicznych w otaczający krajobraz naturalny, składający się ze wzgórz, lasów i jezior, Sacri Monti – niezależnie od ich symbolicznego znaczenia duchowego – są niezwykle piękne. Koneserzy sztuki znajdą tu również liczne wspaniałe dzieła sztuki – malowidła ścienne i rzeźby.
Skalne malowidła prehistoryczne z doliny Camonica stanowią jeden z największych zbiorów prehistorycznych petroglifów na świecie i były pierwszymi obiektami Światowego Dziedzictwa uznanymi przez Unesco we Włoszech (w roku 1979).
Klasztor dominikański i kościół Santa Maria delle Grazie w Mediolanie – to tutaj znajduje się malowidło Leonarda da Vinci, Ostatnia Wieczerza, cudem ocalałe w czasie nalotów i bombardowań II wojny światowej. Wnętrze Santa Maria delle Grazie charakteryzuje się lekkością i jasnością. Geometryczne wzory, jak i malowane rozetowe okna są podporządkowane klarowności dyspozycji przestrzennej.
Góra San Giorgio, Góra w kształcie piramidy (1096 m n.p.m.), porośnięta drzewami, położona jest na południu Jeziora Lugano w kantonie Ticino. Obszar o powierzchni 849 ha stanowi najbardziej znane świadectwo życia morskiego w triasie (245-230 mln lat temu). Do tej pory odkryto przeszło 10 tys. próbek skamielin licznych gatunków. Do okazów wyróżniających się pełnymi szkieletami, z których niektóre liczą przeszło 6 m długości, należą ichtiozaury, notozaury, plakodonty oraz wyjątkowy okaz Tanystrophaeusa, płetwojaszczura „z szyją żyrafy”.
Linia kolejowa w Alpach Retyckich wraz z krajobrazem kulturowym Albula/Bernina obejmuje dwie zabytkowe linie kolejowe biegnące przez Alpy Szwajcarskie dwiema przełęczami. Otwarta w 1904 r. linia prowadząca przez Przełęcz Albula ma 67 km długości i obejmuje liczne imponujące konstrukcje, m.in. 42 tunele i kryte korytarze oraz 144 wiadukty i mosty. Licząca 61 km linia biegnąca przez Przełęcz Bernina przemierza 13 tuneli oraz 52 wiadukty i mosty. Obie linie zbudowane na początku XX w., mające służyć połączeniu ze światem najbardziej odciętych osiedli ludzkich w wysokich Alpach, wywarły ogromny i trwały wpływ społeczno-ekonomiczny na życie w tym regionie. Są także przykładem wybitnych osiągnięć myśli technicznej i architektonicznej tamtego okresu zrealizowanej w harmonii i z poszanowaniem krajobrazu, przez który kolej poprowadzono.
Crespi d’Adda – modelowe miasteczko robotnicze. Historia miasta, wpisanego na listę UNESCO w 1995 r., wiąże się z tzw. rewolucją przemysłową zapoczątkowaną w Anglii. Jest to przykład jednej z kilku włoskich osad stricte robotniczych, fundowanych od podstaw, a wzorowanych na modelu angielskim. Bez wątpienia Crespi d’Adda jest najlepiej zachowanym świadectwem utopijnych, dziewiętnastowiecznych idei urbanistycznych, zlokalizowanym na terenie południowej Europy, a dzisiejsi mieszkańcy to w dużym stopniu potomkowie pracowników fabryki bawełny. Zbudowano je w latach 1878-1930 i co najważniejsze, nigdy nie zburzono żadnej z budowli i nigdy nie dodano nowocześniejszych konstrukcji (poza garżami na samochody). W zamyśle magnackiej rodziny Crespi miała to być pewnego rodzaju „wyspa szczęśliwych robotników”. Zgodnie z modelem angielskim należało im zapewnić godziwe warunki pracy (naturalnie nie o pieniądzach jest w tym miejscu mowa), wszystkie możliwe przywileje socjalne, zaplecze sanitarne, możliwość rekreacji po pracy (np. zawody sportowe, konkursy muzyczne i przedstawienia), żłobek, przedszkole i szkołę dla dzieci, gdzie organizowano również kursy wieczorowe dla dorosłych oraz wspólne „hobby”, polegające na dbaniu o przydomowe ogródki i warzywniaki.
Poza skarbami z listy UNESCO Lombardia oferuje odwiedzającym szeroki wachlarz miejsc, które trzeba odwiedzić koniecznie, choćby na chwilę:
W Lombardii nie będziecie się nudzić. Wracając tutaj zawsze zaskoczy was coś nowego, niesamowitego, nieodkrytego.
Tereny narciarskie i snowbordowe także na lodowcu Selvio
Rezerwaty Przyrody wokół kanałów Navigli
Wielkie Jeziora: Como, Garda i Iseo
Podróże Szlakami lokalnych Winnic
Złośliwi twierdzą, że Lombardia nie wniosła żadnych wartych wspomnienia osiągnięć w kulinarne dokonania Włoch. Na pierwszy rzut oka faktycznie trudno odnaleźć wspólny mianownik wszystkich dziewięciu prowincji tego regionu. Wszędzie chętnie jadany jest ryż. Pojawia się na stole w pożywnej zupie lub risotto i zdecydowanie wypiera potrawy makaronowe. Również wspólny dla całej Lombardii jest zwyczaj kończenia posiłku kawałkiem sera robiola lub popularnego grana padano. W tym regionie także częściej sięga się po masło niż oleje roślinne, a sosy doprawia się śmietaną. Brzmi swojsko, prawda? Należy również zauważyć, że Lombardczycy, przynajmniej w dni robocze, nie celebrują specjalnie posiłków, jak ich rodacy z pozostałych regionów kraju. Jednak czasem „szybka kuchnia” popada w niełaskę i przy okazji świat rodzinnych lub kalendarzowych na stołach pojawiają się wykwintne i czasochłonne mięsa, jak dziczyzna, której często towarzyszy polenta. W Mantui daniem na szczególne okazje są tortelli di zucca (ravioli z nadzieniem cukiniowym), obficie polane roztopionym masłem.
Ryż z szafranem
Składniki:
75 g masła
50 g szpiku wołowego (szpik nadaje potrawie specyficzną, zawiesistą konsystencję. W ostateczności można z niego zrezygnować)
1 drobno posiekana mała cebula
350 g ryżu do risotto (najlepiej Carnaroli lub Vialone)
1 szklanka wytrawnego białego wina
szczypta sproszkowanego szafranu (lub kilka nitek)
około 1,5 l rosołu
sól i pieprz
tarty parmezan
Roztopić w garnku 50 g masła i szpik wołowy, dodać posiekaną cebulkę i dusić do zeszklenia. Dodać ryż i stale mieszając drewnianą łyżką, również zeszklić. Dolać wino i pozwolić mu wyparować. Następnie dodać szafran i ciągle mieszając dodawać niewielkie ilości rosołu, aby ryż mógł je wchłonąć. Posolić i doprawić pieprzem do smaku. Ryż powinien się dusić ok. 20 minut. Tuż przed podaniem dodać starty parmezan i resztę masła, pozostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.
Kotlet mediolański
Składniki:
4 cienkie kotlety cielęce
sól i pieprz
1-2 jaja
bułka tarta
100 g masła
plasterki cytryny do dekoracji
pietruszka zielona do dekoracji
Kotlety starannie rozbić, posolić i doprawić pieprzem. Obtoczyć najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę dobrze docisnąć ręką. Rozpuścić masło na patelni, podsmażyć na nim mięso z obu stron po kilka minut, aż stanie się złocistobrązowe i miękkie. Należy pamiętać, aby smażenie odbywało się na tzw. głębokim tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę i obrócić kotlety raz jeszcze, aby dojrzały. Przed podaniem udekorować cytryną i pietruszką.
Puree z kasztanów jadalnych ze śmietaną
Składniki:
600 g kasztanów jadalnych
500 ml mleka
1 laska wanilii
100 g cukru pudru
50 g kakao
2 cl rumu
200 g bitej śmietany
Kasztany jadalne naciąć na czubku na krzyż ostrym nożem, położyć na blachę i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 250°C, aż do pęknięcia skórki. Wyjąć, szybko ostudzić i obrać ze skórek. Kasztany z mlekiem oraz przekrojoną wzdłuż wanilią włożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną (ok. 45 minut). Mleko w tym czasie zostanie prawie całkowicie wchłonięte. Wanilię usunąć, a kasztany ugnieść na masę puree. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno, puree przekładać do pucharków i dekorować bitą śmietaną.
ok. 1 270 km, ok. 13h
A2 do Frankfurtu nad Odrą ( granica z Niemcami), dalej A12 i A10, na wysokości Poczdamu zjazd na A9 w kierunku Monachium/Heilbronn/Norymberga. Na węźle Norymberga-Ost zjazd na A6 do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A9 do Lainato, tam zjazd na Mediolan.
ok. 1 570km, ok. 16h
A2 w kierunku Poznania, dalej A2 do Frankfurtu nad Odrą ( granica z Niemcami), dalej A12 i A10, na wysokości Poczdamu zjazd na A9 w kierunku Monachium/Heilbronn/Norymberga. Na węźle Norymberga-Ost zjazd na A6 do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A9 do Lainato, tam zjazd na Mediolan.
ok. 1270km, ok. 12h
A4 w kierunku Chemnitz, tam zjazd na A72 w kierunku Hof i dalej A9 na Norymbergę. Zjazd na A6 na węźle Norymberga – Ost, kontynuujemy do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A9 do Lainato, tam zjazd na Mediolan.
Podróż trwa ok. 22 h (Warszawa – Wiedeń – Insbruck – Bolonia – Mediolan)
Podróż trwa ok. 24 h (Warszawa – Berlin – Mediolan)
Podróż trwa ok. 29 h (Warszawa – Berlin – Monachium – Mediolan)
Lotnisko oferujące głównie połączenia lokalne i krótkodystansowe. Nie obsługuje lotów bezpośrednich z /do Polski.
Międzynarodowe lotnisko obsługujące północne Włochy. Posiada dwa terminale pasażerskie i jeden terminal Cargo. LOT obsługuje połączenie na linii Warszawa – Malpensa. Podróż trwa ok. 2 h.
Lotnisko obsługujące tzw. tanie linie. Wizzair i Ryanair oferują z Polski w sumie możliwość połączeń z 6 miast: Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Warszawy, Wrocławia i Krakowa.
Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442
Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Lombardii!