Sardynia to „wyspa skarbów” archeologii, natury i tradycji. Na przestrzeni wieków zasiedlali ją Fenicjanie, Kartagińczycy, Arabowie, Hiszpanie, Austriacy i Włosi. Wyspa jest wyraźnie podzielona na nastawione na turystykę wybrzeża i dzikie tereny pasterskie w głębi wyspy. Północ wyspy to nie tylko tereny ulubione przez milionerów (Costa Smeralda), ale również piękne romańskie kościoły. Środkowa Barbagia i wybrzeże wschodnie to niedostępne tereny gór Gennargentu. Rejony południowe i zachodnie kryją natomiast ruiny miast z czasów punickich i rzymskich.
Odrębność Sardynii od Włoch kontynentalnych podkreśla jej autonomia (od 1948 r.) oraz odrębny język (il sardo).
Prowincje Sardynii: Cagliari (stolica regionu), Nuoro, Oristano,Sassari, Carbonia-Iglesias, Medio Campidano, Olbia-Tempio, Ogliastra.
Starówka Alghero, zwana sardyńską Barceonettą, leży na skale wysuniętej w morze. Nazwę swą zawdzięcza rzadkim przykładom katalońskiego budownictwa mieszkalnego. Wg legendy w 1541 r. w tutejszym Pałacu d’Albis gościł sam Karol V, a miasto dla uczczenia jego wizyty zorganizowało corridę.
Barumini – słynie z Su Nuraxi, najlepiej zachowanego zespołu budowli Nuraghi na Sardynii. Su Nuraxi znajduje się na iście UNESCO.
Cagliari – tętniąca życiem stolica regionu, otoczona lagunami, jest ośrodkiem gospodarczym i kulturalnym wyspy. Zwiedzanie warto rozpocząć od „korony miasta”, czyli Castello, położonej na skalistym wzgórzu średniowiecznego ośrodka życia. Następnie warto odwiedzić katedrę oraz rzymski amfiteatr.
Villasimius – miasteczko to było niegdyś cichą wioską rybacką, dziś zaś jest uczęszczanym ośrodkiem turystycznym. Można w nim obejrzeć eksponaty fenickie i rzymskie (znalezione w Villamsimius) oraz fragmenty zatopionego u wybrzeży hiszpańskiego statku z XV w.
Najpopularniejsze kurorty Sardynii to: Porto ervo z licznymi butikami Armaniego i Versacego oraz bogatymi jachtami w marinie. Cala Liscia Ruja – największa plaża w regionie, Baja Sardinia – kurort na północ od Costa Smeralda. Wielkie wrażenie robią również: wybrzeże klifowe na półwyspie Sinis, czerwone skały w Arbatax i skaliste wybrzeże w okolicach Golfo Aranci.
Sardynia ma niewiele wspólnego z resztą Włoch. Urokiem tej, drugiej co do wielkości wyspy Morza Śródziemnego, są bajeczne plaże i pofałdowany krajobraz. Znaczną część wybrzeża (ok. 1600 km) zajmują piaszczyste wydmy i romantyczne zatoczki. W głębi wyspy, gdzie żyje więcej owiec niż ludzi, krajobraz jest dziki i górzysty, porośnięty wonnymi krzewami makii.
Co roku turyści z całego świata spędzają swoje wakacje w licznych i luksusowych kurortach Sardynii. Duże odległości, a także skromna liczba zabytków powodują, że raczej nie jest to miejsce na objazdowe wakacje. Ma jednak frapujące atrakcje, będące śladami prehistorycznych cywilizacji: siedem tysięcy Nuraghi, czyli okrągłych kamiennych wież mieszkalno-obronnych z II w. p.n.e. rozsianych po całej wyspie.
Grota Neptuna
Archipelag Magdaleny
Strefa archeologiczna Tharros
Festival of Sant’Efisio
Sardynia, położona najdalej od kontynentalnej części Włoch, jest wyspą samotną. Region ten wywołuje na przybyszach wrażenie raju i rzeczywiście, Sardyńczycy twierdzą, ze Stwórca szczególnie wspaniałomyślnie potraktował ten kawałek lądu, obdarowując rybaków, rolników, pasterzy i marynarzy takim miejscem, w którym wszyscy żyją szczęśliwie i w pokoju.
Sardynia, nie tylko ze względu na swoje walory krajobrazowe, ale bardziej ze względu na strategiczne położenie, była przez wieki wielokrotnie najeżdżana. To skłaniało mieszkańców tej wyspy do osiedlania się z dala od wybrzeży. Chętniej szukali schronienia w głębi lądu, wśród wzgórz. Dlatego ryby i owoce morza dość późno zagościły na stałe w sardyńskim menu. Prosię i dzik na rożnie, wiejskie potrawy jednogarnkowe na bazie dziko rosnących warzyw, suchy chleb w formie placka, zamiłowanie do świeżych ziół – to wszystko stanowi tradycyjne elementy tysiącletniej kuchni Sardyńczyków.
„Nuty”, czyli sardyński placek chlebowy
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g semoliny (drobnej kaszki)
woda
sól
20 g drożdży
Zagnieść ciasto z mąki pszennej, semoliny i letniej osolonej wody, dodawanej partiami. Ciasto wyrabiamy, aby miało bardzo gładka konsystencję. Dodajemy drożdże do całkowitego wyrobienia. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wałkujemy na cienkie, okrągłe placki. Wypiekamy w piecu nagrzanym do 240 oC, aż placek wyrośnie, wówczas szybko go wyjmujemy i przecinamy wzdłuż na dwa cienkie placki chlebowe, które jeszcze na chwile wkładamy do podpieczenia w piekarniku.
Pieczona langusta
Składniki:
1 langusta o wadze ok. 1 kg
50 g maki
100 g masła
1 łyżka oleju roślinnego
sól i pieprz
1 gałązka rozmarynu
1 szklanka białego wytrawnego wina
Langustę podzielić wzdłuż na dwie części i usunąć jelito, które ciągnie się od końca ogona aż do tułowia. Połówki langusty wymyć pod bieżąca wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką. W rondlu podgrzać masło i olej. Dodać langustę i podsmażyć z obu stron. Dodać gałązkę rozmarynu, wlać wino i wstawić langustę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na około 10 minut.
Ciasteczka migdałowe
Składniki:
500 g słodkich migdałów
80 g gorzkich migdałów
3-4 białka
500 g cukru
mąka pszenna
Migdały moczyć przez chwilę w gotującej się wodzie, następnie obrać i drobno posiekać. Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier oraz migdały i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mąki, aby masa stała się gęstsza. Z wyrobionego ciasta formować małe, pulchne kuleczki i układać na blasze. Ciasteczka wypiekać około 10 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 °C.
ok. 2130 km, ok. 30 h
A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1, mijając Bolonię dojeżdżamy do Florencji. Zjeżdżamy na drogę szybkiego ruchu Fi-Pi-Li (SGC Firenze – Piza – Livorno) i dojeżdżamy do Livorno, gdzie w porcie przeprawiamy się promem Livorno – Olbia. Na wyspie z Olbii SS131 dcn jedziemy w kierunku Oristano, tam zjazd na E25 do Cagliari.
ok. 2185 km, ok. 32 h
E 67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E 462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, gdzie kierujemy się na A1 w kierunku Florencji. Zjeżdżamy na drogę szybkiego ruchu Fi-Pi-Li ( SGC Firenze – Piza – Livorno) i dojeżdżamy do Livorno, gdzie w porcie przeprawiamy się promem Livorno – Olbia. Na wyspie z Olbia SS131 dcn jedziemy w kierunku Oristano, tam zjazd na E25 do Cagliari.
ok. 2030 km, ok. 29 h
A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1. Mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji. Zjeżdżamy na drogę szybkiego ruchu Fi-Pi-Li (SGC Firenze – Piza – Livorno) i dojeżdżamy do Livorno, gdzie w porcie przeprawiamy się promem Livorno – Olbia. Na wyspie z Olbii SS131 dcn jedziemy w kierunku Oristano, tam zjazd na E25 do Cagliari.
Podróż trwa ok. 34 h (Poznań – Chorzów – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Florencja, potem bus do Livorno i dalej prom do Olbii)
Podróż trwa ok. 30 h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Florencja, potem bus do Livorno i dalej prom do Olbii)
Podróż trwa ok. 33 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Florencja, potem bus do Livorno i dalej prom do Olbii)
obsługuje loty z Austrii, Belgii, Finlandii, Francji, Niemiec, Włoch, UK, Czech, Hiszpanii, Izraela, Luksemburga, Portugalii, Rosji, Szwajcarii i Polski (Ryanair z Krakowa)
Obsługuje loty z Belgii, Danii, Finlandii, Francji, Niemiec, Irlandii, Norwegii, Holandii, UK, Słowacji, Hiszpanii, Szwecji
Obsługuje loty z Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemiec, Norwegii, Holandii, UK, Hiszpanii, Szwajcarii i Czech
Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442
Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży na Sardynii!