hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

Kampania

Opis regionu

To górzysto-wyżynny region w południowych Włoszech nad Morzem Tyrreńskim, ze stolicą w Neapolu, zwany bramą na południe Włoch (mezzogiorno). Wspaniały klimat, krajobrazy ze śródziemnomorską roślinnością, stromo opadające ku morzu góry oraz tak jak piękny, tak samo niszczycielski wulkan Wezuwiusz – to najważniejsze zalety tej części Italii.

Kampania to również kraina pizzy i spaghetti, słońca, muzyki, sympatycznych ludzi, pachnących cytrusów i turystyki.

Słynne kurorty Kampanii to: Sorrento, Amalfi i Salerno, łamiące serca pisarzy wyspy Capri i Ischias oraz Pompeje, Herkulanum i Paestum przyciągają turystów, którzy poza wakacyjnym wypoczynkiem szukają również fascynującej historii i kultury Kampanii. Widok majestatycznego i nieco mrocznego Wezuwiusza dopełnia uroku kampanijskiej przygody.
Starożytni Rzymianie nazwali te tereny campania felix (szczęśliwa kraina), w odróżnieniu od monotonnej campagna, która rozciąga się dalej na północ.

Stolicą Kampanii jest Neapol. Miasto budzi skrajne uczucia, choć trzeba trzech lub czterech dni, żeby zakosztować jego atmosfery. Można też zaufać Johanowi Wolfgangowi von Goethemu, który jest autorem słynnej maksymy: Zobaczyć Neapol i umrzeć.

W pobliżu Zatoki Neapolitańskiej znajdziemy Pompeje, Herkulanum i Villa Oplontis – najlepiej zachowane rzymskie ruiny w kraju. Na północy leży niezwykły wulkaniczny region Campi Flegrei oraz wyspy: Capri, Ischia i Prócida.

Więcej atrakcji czeka turystów na południe od Neapolu. Na wschodnim krańcu zatoki leży popularny kurort Sorrento – miasto położone malowniczo na tufowym tarasie.
Wybrzeże Amalfi (po drugiej stronie półwyspu) należy bezsprzecznie do najbardziej malowniczych nadmorskich obszarów w Europie, na gości czekają tu urocze kąpieliska, zatoki i widoki z przyklejonych do klifów tarasów. Okoliczne uprawy tarasowe owoców cytrusowych, gaje oliwne i winorośl to harmonia barw i zapachów, które z przyjemnością zabieramy w pamięci do domu.

Dalej na południe leży port Salerno, skąd łatwo dojechać do ruin greckiej kolonii w Paestum oraz mniej zatłoczonego wybrzeża, Cilento.
Muzyka i rozrywka, słońce i morze, historia i kultura. Odwiedzenie takich miejsc jak Paestum, Pompeje, Herkulanum i Torre Annunziata, Chartreuse z Padula i Pałac Królewski Caserta – to wszystko przeniesie Cię w niezapomnianą podróż czasie, z dala od codzienności!

Prowincje Kampanii: Neapol (stolica regionu), Caserta, Benevento, Avellino i Salerno.

Miejsca warte zobaczenia

1.Neapol i okolice

Miasto i Zatoka Neapolitańska zaskakują swoją żywotnością, lazurowymi taflami morskimi, ale także bogatą historią, której duch czai się w każdym zakątku. Dla cierpliwych tropicieli przygotowano wiele tras – od wizyt w zamkach warownych, przez muzea, pałace i dostojne wille, po szlaki trasą kościołów, z których każdy kryje skarby kultury i historii tego regionu.

2.Pompeje i Herkulanum

To dwa rzymskie miasta pogrzebane i zapomniane w wyniku potężnej erupcji Wezuwiusza w roku 79 n.e. Dziś spacerując ulicami tych antycznych miast, odwiedzając doskonale zachowane domy ich mieszkańców, mamy nieodparte wrażenie podróży w czasie.

3.Wybrzeża Amalfitańskie

To malownicze zatoki, porty i miasteczka niemalże „przyklejone” do stromych zboczy. Jasne odcienie lazurowego morza, bogata zieleń roślinności śródziemnomorskiej, mnogość kolorów wtopionej w zieleń architektury – wszystko to tworzy jedną z najpiękniejszych tras na włoskim wybrzeżu. Prawdziwymi klejnotami tego regionu są: Sorrento, Amalfi, Ravello, Vietri sul Mare i Positano, które czarują urokiem krętych uliczek, starych mostów i placyków, ale również wszechobecnych dźwięków i zapachów południowych Włoch.

4.Pałac i ogrody królewskie Caserta

Był to największy pałac i prawdopodobnie największy budynek wzniesiony w Europie w XVIII wieku. Cenione w swiecie arcydzieło włoskiej architektury wpisane w 1996 r. na listę UNESCO. Pałac miał przyćmić rozmiarami i świetnością królewskie rezydencje w Madrycie i Wersalu, ostatecznie jednak królewska rodzina nigdy tu nie zamieszkała. W niewielkim miasteczku powstała monumentalna budowla z 1200 salami, wzniesiona wokół czterech ogromnych dziedzińców. Wnętrza wyróżniają się niebywałym przepychem. Za pałacem rozciąga się rozległy park z fontannami, kaskadami i klasycznymi posągami, podzielony na park włoski i angielski. Architekt królewskiego pałacu, Luigi Vanvitelli, zaprojektował także system akweduktów w Casercie.

5.Paestum

To trzy najlepiej zachowane greckie świątynie na świecie:

  • Świątynia Hery
  • Świątynia Neptuna
  • Świątynia CERES, poświęcona bogini Atenie.
6.Wyspy rozkoszy – Capri i Ischia

Rzadkiej urody krajobrazy formowane przez wiatr, morze i człowieka.
Capri to łagodny klimat, bujna roślinność i z pozoru niedostępne wybrzeże. Największą atrakcją Capri jest Grotta Azzura.
Ischia – wyspa pochodzenia wulkanicznego – słynie z gorących mineralnych źródeł i bogatej oferty SPA.

Zobacz i spróbuj

Decydując się na wakacje w Kampanii, możemy poczuć się wyjątkowo dzięki mnogości możliwości oferowanych przez ten region. Bez względu na to, czy wybierzemy urlop w stylu slow, czy intensywne spotkanie z historią, jedno jest pewne: pozostaniemy pod wrażeniem bajkowej przyrody i uroku kampańskich miasteczek.

Starożytne Pompeje i Herkulanum Kampania

Starożytne Pompeje i Herkulanum

SPA i wody termalne Kampania

Ischia – SPA i wody termalne

Pałac i ogrody królewskie Kampania

Pałac i ogrody królewskie Caserta

Festiwal Ravello Kampania

Festiwal Ravello

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Panuje przekonanie, że neapolitańczycy posiadają nadzwyczajny temperament i niewyczerpany zapas dobrego humoru. W Neapolu żyje się w pośpiechu i dlatego niezbyt chętnie czeka na jedzenie. Nic więc dziwnego, ze kampańska kuchnia wyrobiła sobie renomę wspaniałymi i nieskomplikowanymi specjałami. Produkty rolne – pomidory, papryka, młoda cebula, ziemniaki, karczochy, koper włoski, cytryny lub pomarańcze, które dojrzewają na żyznych, skąpanych słońcem wulkanicznych ziemiach u stóp Wezuwiusza, wyławiane z Zatoki Neapolitańskiej świeże owoce morza i ryby są tak wysokiej jakości, ze nie wymagają kosztownych przypraw.
Twarda pszenica potrzebna do przyrządzania neapolitańskiego makaronu jest uprawiana na miejscu lub sprowadzana z pobliskiej Apuli. Miejscowa hodowla bydła dostarcza mięsa do obowiązkowego ragù, ale również bawolego mleka, z którego powstaje znana na całym świecie kampańska mozzarella.

1.Maccheroni alla napoletana

Makaron neapolitański

Składniki:

1 kg wołowiny
60 g smalcu wieprzowego
1 pokrojona w plasterki marchew
2 pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego
2 pokrojone w plasterki cebule
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i pieprz
500 ml wytrawnego białego wina
4 łyżki przecieru pomidorowego
500 g maccheroni
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g sera mozzarella
1 pęczek świeżej bazylii
2 łyżki masła

Wołowinę związać nicią kuchenną. W brytfance rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać czosnek, marchew, cebulę i seler i poddusić, ciągle mieszając. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Wlać połowę wina, zredukować i dodać resztę wina. Dodać 500 ml wody oraz przecier pomidorowy tak, aby prawie w całości przykryć mięso. Całość dusić na bardzo małym ogniu i pod przykryciem przez ok. 3 godziny. Pozwolić, aby sos „mrugał”, nie gotować. Wyjąć mięso i podać jako danie główne. Warzywa w sosie rozgnieść widelcem, całość zagotować i doprawić. Sos powinien być ciemny, zawiesisty i pikantny.
Maccheroni ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody. Po odlaniu przekładać warstwami do żaroodpornego naczynia. Każda warstwę pokropić odrobina oliwy, polać sosem, przełożyć pokrojonym w plastry serem mozzarella i liśćmi bazylii. Ostatnią warstwą powinien być sos. Na wierzch kładziemy kawałki masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 10 minut.

2.Insalata caprese

Sałatka Caprese

Składniki:

4 duże pomidory
250 g mozzarelli
bazylia
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek

Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na przemian na talerzu lub półmisku. Położyć na nich małe, świeże listki bazylii, posypać pieprzem i skropić oliwą. Podawać z białym pieczywem.

3.Baba alla napoletana

Baba neapolitańska

Składniki:

Ciasto:
40 g drożdży
150 g mleka
350 g mąki pszenicznej
6 żółtek
200g miękkiego masła
20g cukru
6 białek
szczypta soli

Poncz:
500 g cukru
1 l wody
starta skórka z 1 cytryny
40 g rumu

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, dosypywać powoli mąkę, stale wyrabiając ciasto.
Po wyrobieniu odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Żółtka, miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na średnich obrotach. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo ciasto i ubitą pianę – wyrabiać.
Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę (średnica ok. 26 cm) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C.
Aby przygotować poncz, należy na małym ogniu rozpuścić w wodzie cukier. Chwilę przestudzić, następnie dodać skórkę z cytryny i wlać rum. Ciasto ostudzić, wyjąć z foremki i dokładnie nasączyć ponczem.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Kampania

Samochodem

1.Z Warszawy

ok. 2000 km, ok. 21 h

E 67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, gdzie kierujemy się na A1 w kierunku Florencji. Mijamy Florencję, trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aż do Neapolu.

2.Z Poznania

ok. 1950 km, ok. 21 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1, mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji. Mijamy Florencję, trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aż do Neapolu.

3.Z Wrocławia

ok. 1850 km, ok. 20 h 

A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1, mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji. Mijamy Florencję, trzymając się A1 w kierunku Rzymu i dalej na południe aż do Neapolu.

Podróż pociągiem Kampania

Pociągiem

1.Z Warszawy

Podróż trwa ok. 24 h (Warszawa – Innsbruck – Bolonia – Neapol).

2.Z Poznania

Podróż trwa ok. 24 h (Poznań – Berlin – Monachium – Arezzo – Neapol).

3.Z Wrocławia

Podróż trwa ok. 25 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Neapol).

Podróż samolotem Kampania

Samolotem

1.Międzynarodowy Port lotniczy Aeroporto di Napoli - Capodichino

1) z Warszawy – liniami Alitalia
2) z Poznania – liniami LOT/Lufthansa
3) z Katowic – tanie linie Wizzair

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Kampanię


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Lombardii!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch