Trydent – Górna Adyga (wł. Trentino Alto Adige)
Region ten, należący do północnej części Italii, znajduje się u podnóży Alp Wschodnich. Składa się z dwóch prowincji: Bolzano – w części północnej, graniczącej z Austrią i Szwajcarią oraz Trydentu, w części południowej, którego włoskimi sąsiadami są Lombardia oraz Wenecja Euganejska.
Przenikające się tu od wieków tradycje włoskie, niemieckie i ladyńskie wpłynęły na wyjątkowy charakter regionu. Dzięki wydarzeniom historycznym i nietypowym położeniu geograficznym, w pewnym odizolowaniu, zachowały się one do dnia dzisiejszego.
Po I wojnie światowej, na mocy traktatu pokojowego z Austrią tereny Tyrolu Południowego (nazwanego wtedy Górną Adygą) połączono z obszarem Dolnej Adygi, tworząc terytorialnie wspólny, a kulturowo tak różnorodny region Włoch. Jest jednym z kilku włoskich regionów posiadających status specjalny. Oznacza on autonomię m.in. w zakresie ustawodawczym, administracyjnym i finansowym. Region posiada także dwa języki urzędowe – niemiecki i włoski.
W Trydencie-Górnej Adydze znajduje się północna część, położonego na granicy trzech regionów, Jeziora Garda. Otoczona jest łańcuchem majestatycznych gór. Łagodny klimat panujący nad tą częścią jeziora sprzyja naszemu zdrowia, a także stwarza dogodne warunki do żeglugi i windsurfingu.
Prowincje regionu: Bolzano (stolica regionu), Trydent;
Bolzano – swój rozkwit przeżywało w XVII wieku. Do dziś stanowi ważny ośrodek handlu i turystyki. Centralną część Starego Miasta stanowi Piazza Walther, przy którym znajduje się gotycka Katedra Wniebowzięcia NMP. Od 1998 roku miasto posiada trójjęzyczny Uniwersytet (języki: niemiecki, włoski, ladino). W Muzeum Archeologicznym w Bolzano możemy zobaczyć mumię mężczyzny sprzed 5 tys.lat. Ötzi – Człowiek Lodu został odnaleziony w lodowcu Similaun przez dwóch niemieckich alpinistów.
Trydent – obecne miasto znajduje się na terenie dawnej rzymskiej osady Tridentium (czego dowody możemy zobaczyć w Podziemnym Stanowisku Archeologicznym). Miasto odgrywało ważną rolę, także w wiekach późniejszych. Znane jest bez wątpienia z odbywających się w nim obrad Soboru Trydenckiego. Dekrety Soboru ogłoszono w Katedrze św. Wigiliusza, wzniesionej przy Piazza Duomo. Ważnym miejscem, związanym z ówczesnym wydarzeniami jest także Zamek Dobrej Rady , obecnie stanowiący siedzibę Muzeum Sztuki. Od wschodu znajduje się tzw. Orla Wieża – w jej wnętrzu możemy zobaczyć cykl gotyckich fresków, pochodzących z XVI wieku.
Madonna di Campiglio – położona w malowniczej kotlinie, między grupą Dolomitów di Brenta, a lodowcami Adamello i Presanella. Dzięki licznym wyciągom narciarskim, miasto stało się stolicą sportów zimowych. Jednak i latem przyciąga uwagę! Posiada liczne szlaki trekkingowi oraz tereny do uprawiania wspinaczki. Okolice Madonna di Campiglio to obszar Parku Krajobrazowego Adamello Brenta.
Bressanone – najstarsze miasto Tyrolu Południowego, leży w dolinie rzeki Isonso. Jej tereny porastają winorośle i kasztanowce. Przy jednym z jezior – Lago di Varna rozpoczyna się kasztanowy szlak, prowadzący aż do Bolzano.
Główny plac Bressanone stanowi Piazza Duomo, przy którym wznosi się Katedra Wniebowzięcia NMP i św. Kasjana. Nad miastem wznosi się Monte Plose, na szczycie którego możemy podziwiać widok na Dolomity, Alpy oraz Dolinę Isacro. Monte Plose to miejsce nie tylko dla narciarzy i snowboardzistów, można tam jeździć także na sankach!
Merano – miasto, będące niegdyś stolicą Tyrolu (XIII-XV w.) dziś stanowi alpejskie uzdrowisko. Panuje w nim łagodny, przypominający śródziemnomorski, klimat. Odnajdziemy tu Dom Zdrojowy, stanowiący architektoniczną wizytówkę miasta, nakreśloną secesyjną linią.
Dla osób lubiących spacery, idealnym miejscem staną się Ogrody Zamku Traumansdorf, kuszące bogactwem fauny i flory oraz mieszczące się w Zamku – Muzeum Turystyki.
Na zakończenie dnia warto rozważyć odpoczynek w Termach Merano, w których, dzięki przeszklonym ścianom, możemy przy lampce grzanego wina podziwiać górskie krajobrazy.
Trydent Górna Adyga to dolina, w której roztaczają się tereny sadów owocowych i upraw winorośli. Potężne grzbiety Dolomitów, nabierających delikatnie różowy kolor podczas wschodu i zachodu słońca, ukazują nam swoje oblicza, a pomiędzy drzewami alpejskich lasów wznoszą się gotyckie kościoły i tyrolskie zamki.
Castel Beseno – największa fortyfikacja regionu
Szlak Albrechta Dürera – Strada di Vino
Termy Merano
Park Narodowy Stelvio
Trydent nigdy nie był bogatym regionem. Sytuację zmienił 1550 rok i głoszenie Syboru trydenckiego. Wysocy ranga urzędnicy kościelni ściągali zdolnych kucharzy do miasta, a ponieważ sobór trwał kilka lat, za sprawa trydenckich kuchmistrzów wynajdywano wciąż nowe potrawy. Kuchnia Górnej Adygi pielęgnuje natomiast zupełnie inne tradycje. Jej korzenie to specjały regionów alpejskich i ( !) Europy środkowo – wschodniej z licznymi potrawami słowiańskimi, austriackimi czy węgierskimi. Gulasz uchodzi za danie świąteczne, ziemniaki, kapusta i kluski widnieją w prawie każdej karcie dań.
Polenta gryczana z sardelami
Składniki:
300g maki gryczanej
100g masła
10 filetów z sardeli w oliwie
Tarty parmezan lub grana
Sól
W garnku podgrzać1 l osolonej wody. Zanim woda zacznie wrzeć, wsypać mąkę gryczaną i gotować około 40 minut, stale mieszając. Następnie przelać polentę do wysmarowanej masłem formy. Filety z sardeli drobno pokroić i krótko podsmażyć w małej ilości masła. Rozłożyć je na wierzchu polenty, posypać tartym serem i zapiekać 5 minut w rozgrzanym do temperatury 240oC piekarniku. Polentę podawać z serem lub roztopionym masłem.
Knedle z pszennego pieczywa
Składniki:
150g czerstwego pszennego pieczywa pokrojonego w kostkę
Mleko
2 jaja
Maslo
½ posiekanej cebuli
1 łyzka posiekanej natki pietruszki
50g tartej bułki
Sól i pieprz
Starta gałka muszkatołowa
Tarty ser
Kawałki czerstwego pieczywa namoczyć w mleku. Jaja wymieszać z 80g masła, cebulą i pietruszką. Chleb wyjąc z mleka, odcisnąć, a następnie przetrzeć przez sito, dodać mieszankę z jaj i tarta bułkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem oraz tarta gałka muszkatołowa. Odstawić na kilka minut. Z masy uformować knedla i gotować 15-20 minut w osolonej wodzie. Podawać okraszone roztopionym masłem i tartym serem.
Świąteczny keks
Składniki:
50g rodzynek
200g pokrojonych suszonych fig
100g posiekanych orzechów laskowych
50g obranych i posiekanych migdałów
50g orzeszków pinii
100g pokrojonych owoców kandyzowanych
½ szklanki grappy
80g masła
120g cukru
200g maki pszennej
10g proszku do pieczenia
70 ml mleka
2 jaja
Masło i mąka do wysmarowania formy
1 żółtko
Migdały, orzechy i owoce kandyzowane do dekoracji
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie, gdy zmiękną odsączyć i wymieszać z figami, orzechami laskowymi, migdałami, orzeszkami pinii oraz kandyzowanymi owocami. Zalać grappą. Masło roztopić na parze, dodać cukier i mieszać aż do uzyskania jednolitego kremu. Następnie dodać po kolei jaja, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Ciasto rozcieńczyć mlekiem, dodać mase z owoców i bakalii i dobrze wymieszać.
Formę do pieczenia dobrze wysmarować i oprószyć mąką. Cista włożyć do formy, wierzch posmarować żółtkiem. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180cC i piec około 45 minut. Po upieczeniu udekorować owocami i bakaliami, podawać ostudzone.
ok. 1510 km, ok. 10 h
A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).
ok. 1400 km, ok. 13 h
A2 przez Poznań w kierunku Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).
ok. 1000 km, ok. 10 h A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).
podróz trwa ok. 23h ( warszawa – wiedeń- Insbruck – Bolzano)
podróz trwa ok. 17h ( Warszawa – Berlin – Insbruck – Bolzano)
podróz trwa ok .23h ( Wrocław – katowice – Wiedeń- Insbruck-Bolzano)
Połaczenia Wizzair: z Warszawa Okęcie
Połączenie Ryanair: z Gdańska, Warszawy Modlin, Wrocławia;
Połączenia Wizzair: z Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy Okęcie;
Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442
Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Trydencie – Górnej Adydze!