hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland
 

Emilia – Romania

Opis regionu

logo-regione-emilia-romagna1

Emilia Romania (wł. Emilia Romagna)  to obszar rozciągający się od Morza Adriatyckiego aż do granic Ligurii i Piemontu, pomiędzy alpejską Lombardią a śródziemnomorską Toskanią. Dzięki takiemu położeniu występują tu zarówno otulone gorącym słońcem lata, jak i chłodne zimy.

Region powstał w wyniku zjednoczenia zachodniej Emilii oraz wschodniej Romanii. W starożytności Rzymianie wybudowali, przecinającą region, drogę wojskową – Via Emilia, prowadzącą od Piacenzy aż do Rimini. Wokół niej powstawały niezwykłe miasta, a z czasem drogę przedłużono aż do Mediolanu.

Emilia Romania uważana jest za jeden z najbardziej płodnych terenów rolniczych we Włoszech. Jej znaczny obszar stanowią równiny, wchodzące w skład Niziny Padańskiej. Od północy osłaniają ją rzędy topoli, a od południa łańcuchy Apeninów.

Emilia Romania to kraina znana ze swoich Term Uzdrowiskowych oraz malowniczych szlaków trekkingowych i rowerowych.

W skład regionu wchodzi dziewięć prowincji: Bolonia (stolica regionu), Ferrara, Forlì Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, Rimini.

Emilia-Romania

Miejsca warte zobaczenia

1.Bolonia

Bolonia – stolica regionu, słynąca z dobrej kuchni oraz najstarszego uniwersytetu w Europie Zachodniej. Będąc w Bolonii warto zadowolić swoje kubki smakowe i spróbować tradycyjnej mortadeli serwowanej z włoską piadiną. By zaś krajobraz miasta podziwiać z niecodziennej perspektywy, wystarczy pokonać schody o 498 stopniach, które prowadzą na górę wieży – Torre degli Asinelli. Zastanówmy się tylko – przed czy po degustacji?

2.Modena

Modena – miasto niezwykle różnorodne. To w nim urodził się słynny tenor Luciano Pavarotti. Miasto znane jest także dzięki produkcji octu balsamicznego oraz musującego wina Lambrusco. Inne lokalne specjały można kupić w działających, od XVII wieku, delikatesach Giusti. W centrum średniowiecznej Modeny, znajduje się Piazza Grande, nad którą dominuje Katedra św. Geminiana – patrona miasta. Katedra ta jest jedną z najlepiej zachowanych zabytków romańskich w Italii.
W Modenie można spędzić niespieszne popołudnie, spoglądając na kolorowe kamienice i delektując się prawdziwymi włoskimi lodami. Warto udać się także do pobliskiego Maranello – siedziby fabryki samochodów Ferrari, obecnie goszczącej muzeum tej znanej na całym świecie marki.

3.Parma

Parma – miasto sztuk: kulinarnych i sztuk pięknych. Miejsce, z którego pochodzi szynka parmeńska oraz parmezan – król wszystkich serów, który doczekał się własnego muzeum! Po drodze do centrum miasta, koniecznie zatrzymajmy się w lokalnej winiarni i skosztujmy białego wina Malvasia. Następnie skierujmy się na Piazza Duomo, na której wznoszą się: zdobiona renesansowymi freskami katedra Wniebowzięcia NMP oraz baptysterium.
 W  pobliżu Parmy znajduje się centrum termalne Salsomaggiore Terme . Wykorzystywane tutaj wody źródłowe wykazują działanie lecznicze. Prawdopodobnie znane były już w starożytności.

4.Ferrara

Ferrara – odgrywała niezwykle ważną rolę w epoce renesansu. Przez setki lat była siedzibą rodu d’Este, co znacząco wpłynęło na charakter tego miasta. Za ich panowania powstały liczne zamki i pałace. Uwagę przyciąga także średniowieczna katedra poświęcona patronowi miasta – św. Jerzemu. Plac przed ratuszem miejskim pełen jest rowerów, można wsiąść na jeden z nich i zwiedzić miasto z perspektywy rowerzysty!

5.Rawenna

Rawenna – swój dzisiejszy kształt zawdzięcza cesarzowi Justynianowi, gdyż za czasów jego panowania zostały wzniesione liczne budowle, w tym najbardziej okazałe kościoły: San Vitale czy Sant’Appolinnare  ze słynnymi bizantyjskimi mozaikami.

 

Zobacz i spróbuj

Emilia Romania nazywana jest „Kulinarnym sercem Włoch”. Odnajdziemy w niej bogactwo smaków i zapachów. Ścieżki biegnące między winnicami i sadami drzew orzechowych zapraszają na niezapomniane wędrówki. Ceglane domy, średniowieczne bazyliki i zamki, parki narodowe i złociste plaże. Wszystko to pozwala odkryć historyczną i kulturalną tożsamość tej krainy. Przez znaczną część roku odbywają się w niej targi produktów regionalnych oraz liczne festiwale. Niech nie zmyli nas spokój natury, Emilia Romania to także miłośniczka zawrotnej prędkości i motoryzacji!

Tereny narciarskie i snowbordowe Lombardia

Park Delty Padu – największej i najdłuższej rzeki Włoch

samochod-blue

Muzeum Ferrari w Meranello

waza-blue

Międzynarodowe Muzeum Ceramiki w Faenza

nuty-blue

Sagra dell’Anguilla

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Sklepy z najprzeróżniejszymi smakołykami i kuchnia Emilii-Romanii oferują wszystko, czego pragnie podniebienie: znakomitą szynkę i świeżutką mortadelę, ostry parmezan, niezliczone odmiany makaronu własnego wyrobu, sute dania mięsne, aromatyczna dziczyznę, słodkie lub słone pieczywo, desery, wina czy wreszcie – najszlachetniejszy w świecie ocet, aceto balsamico tradizionale, produkowany jedynie przez garstkę osiadłych tu od dawna wytwórców.

Różnorodność kuchni bierze się między innym stąd, ze region ten składa się z dwóch odmiennych krain- Emilii, obszaru między Nizina Padańską i północna Toskanią, oraz Romanii- górzystego terenu z ciągnącym się na wschodzie wybrzeżem Adriatyku. Urodzajna Emilia dostarcza makaronów, produktów mlecznych i doskonałego mięsa, natomiast Romania kusi pachnącymi ziołami, aromatyczną dziczyzną i potrawami rybnymi. Duma Parmy jest znana na całym świecie szynka parmeńska i culatello, Bolonia ma najdelikatniejszą na świecie mortadelę, najlepsze lasagne i najsmaczniejsze tortellini. Królestwem tortelloni jest Piacenza, Reggio Emilia słynie z duszonej pieczeni i erbazzone, specjalnością Ferrary jest gotowana kiełbas, a w Modenie podaje się nadzwyczajna w smaku zampone – nóżkę wieprzową nadziewaną farszem.

Chociaż z czasem specjały Emilii- Romanii stały się dostępne na całym świecie, to najlepiej zapoznać się z nimi na miejscu. Przy kieliszku lokalnego Lambrusco i nad upieczoną piadiną ( tradycyjny, płaski chlebek) można podyskutować z mieszkańcami tego regionu o jedynej rzeczywiście spornej kwestii dotyczącej ich kuchni: które skwarki wieprzowe sa smaczniejsze? Bardziej wysuszone z Emilii czy te soczyste i tłuste, preferowane w Romanii?

1.Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese

Sos mięsny po bolońsku

 

1 cebula

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

100g boczku

200g mielonego miesa

3 łyzki oliwy z oliwek

1 mała szklanka białego wytrawnego wina

200g przecieru pomidorowego

2 łyzki koncentratu pomidorowego

Oregano

Sól i pieprz

1 filiżanka bulionu mięsnego

 

Cebulę, marchewkę i seler posiekać, boczek pokroić na drobne kawałki i razem z mięsem mielonym powoli smażyć na oliwie. Wlać białe wino i dobrze wymieszać. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku sola, pieprzem i oregano. Dolać trochę bulionu i gotować na bardzo małym ogniu przynajmniej przez 1 godzinę.

2.Rognoni alla Parmigiana

Rognoni alla Parmigiana

Cynaderki po parmeńsku

 

500g nerek cielęcych

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 drobno posiekany ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej pietruszki

Sól

Sok z 1 cytryny

 

Nerki moczyć w wodzie przez kilka godzin, aby straciły swój ostry posmak. Dobrze osuszyć i drobno pokroić. Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Dusić w tym czosnek i połowę pietruszki. Dodać pokrojone nerki, mocno podsmażyć i posolić. Po 5 minutach wyjąc, skropić sokiem z cytryny i osypać reszta pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

 

3.Semifreddo

Semifreddo

Tort na zimno

 

Krążki tortu:

250g obranych migdałów

150g cukru pudru

2 białka

 

Masa:

3 jaja o temperaturę pokojowej

200g masła

60g cukru pudru

2 cl winiaku

2 filiżanki mocnej, schłodzonej kawy z ekspresu

150g gorzkiej czekolady

3 łyżki posiekanych migdałów

Obrane migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masa migdałową. Ciasto podzielić na trzy porcje, każda z nich cienko rozwałkować między warstwami folii spożywczej, aby uzyskać krążki o średnicy 24cm. Piec je kolejno w rozgrzanym piekarniku, na środkowej blasze, w temperaturze 150oC przez 10-15 minut. Ostudzić.

Na masę do tortu oddzielić żółtka od białek, następnie białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na pulchna masę. Stopniowo łyżka dodawać ubita pianę. Winiak wymieszać z kawą. 1/3 płynu nasączyć 1 z krążków i posmarować go 1/3 kremu. Zetrzeć czekoladę, połowa posypać krem.  Podobnie postępować z krążkami 2gim i 3cim. Tort wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać siekanymi migdałami.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Lombardia

Samochodem

1.Z Poznania

1 400 km, ok. 15h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Innsbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenner (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na E45 i dojeżdżamy do Bolonii.

2.Z Warszawy

1 400 km, ok. 15h

S8 do Piotrkowa Trybunalskiego a następnie S1 do Katowic. Dalej w kierunku Ostravy ( granica z Czechami – winietka). W Czechach D1 do Brna, następnie zjazd na E461 na Mikolov – granica z Austria ( winietka). Dalej jedziemy E59 i A2 w kierunku Wiednia a następnie Graz. Mijamy Graz i dalej trzymając się A2 kierujemy się na Villach a potem włoskie Udine. Na wysokości Palmanova skręcamy na E70 i jedziemy w kierunku Padwy, po drodze mijając Wenecję. Na wysokości Padwy skręcamy na A13 i mijając Ferrarę dojeżdżamy do Bolonii.

 

3.Z Wrocławia

1 300 km, ok. 14h

We Wrocławiu wjeżdżamy na A4  do Gliwic, gdzie zjeżdżamy na A1 w kierunku Ostravy ( granica z Czechami – winietka). W Czechach D1 do Brna, następnie zjazd na E461 na Mikolov – granica z Austria ( winietka). Dalej jedziemy E59 i A2 w kierunku Wiednia a następnie Graz. Mijamy Graz i dalej trzymając się A2 kierujemy się na Villach a potem włoskie Udine. Na wysokości Palmanova skręcamy na E70 i jedziemy w kierunku Padwy, po drodze mijając Wenecję. Na wysokości Padwy skręcamy na A13 i mijając Ferrarę dojeżdżamy do Bolonii.

 

Podróż pociągiem Lombardia

Pociągiem

1.z Warszawy

podróż trwa ok. 21h ( Warszawa-Wiedeń-Innsbruck – Brenner – Bolonia)

2.z Wrocławia

podróż trwa ok. 22h ( Wrocław – Usti nad Orlici – Praga- Monachium – Bolonia)

3.z Poznania

podróż trwa ok .22h (Poznań – Hannovere – Monachium – Werona – Bolonia)

Podróż samolotem Lombardia

Samolotem

1.Aeroporto G. Marconi Bologna

Ryanair obsługuje loty z: Krakowa, Warszawa – Modlin, Wrocław.

Wizzair obsługuje loty z Katowic .

 

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Emilię -Romanię

 


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Emilii-Romanii!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch