Emilia Romania (wł. Emilia Romagna) to obszar rozciągający się od Morza Adriatyckiego aż do granic Ligurii i Piemontu, pomiędzy alpejską Lombardią a śródziemnomorską Toskanią. Dzięki takiemu położeniu występują tu zarówno otulone gorącym słońcem lata, jak i chłodne zimy.
Region powstał w wyniku zjednoczenia zachodniej Emilii oraz wschodniej Romanii. W starożytności Rzymianie wybudowali, przecinającą region, drogę wojskową – Via Emilia, prowadzącą od Piacenzy aż do Rimini. Wokół niej powstawały niezwykłe miasta, a z czasem drogę przedłużono aż do Mediolanu.
Emilia Romania uważana jest za jeden z najbardziej płodnych terenów rolniczych we Włoszech. Jej znaczny obszar stanowią równiny, wchodzące w skład Niziny Padańskiej. Od północy osłaniają ją rzędy topoli, a od południa łańcuchy Apeninów.
Emilia Romania to kraina znana ze swoich Term Uzdrowiskowych oraz malowniczych szlaków trekkingowych i rowerowych.
W skład regionu wchodzi dziewięć prowincji: Bolonia (stolica regionu), Ferrara, Forlì Cesena, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia, Rimini.
Bolonia – stolica regionu, słynąca z dobrej kuchni oraz najstarszego uniwersytetu w Europie Zachodniej. Będąc w Bolonii warto zadowolić swoje kubki smakowe i spróbować tradycyjnej mortadeli serwowanej z włoską piadiną. By zaś krajobraz miasta podziwiać z niecodziennej perspektywy, wystarczy pokonać schody o 498 stopniach, które prowadzą na górę wieży – Torre degli Asinelli. Zastanówmy się tylko – przed czy po degustacji?
Modena – miasto niezwykle różnorodne. To w nim urodził się słynny tenor Luciano Pavarotti. Miasto znane jest także dzięki produkcji octu balsamicznego oraz musującego wina Lambrusco. Inne lokalne specjały można kupić w działających, od XVII wieku, delikatesach Giusti. W centrum średniowiecznej Modeny, znajduje się Piazza Grande, nad którą dominuje Katedra św. Geminiana – patrona miasta. Katedra ta jest jedną z najlepiej zachowanych zabytków romańskich w Italii.
W Modenie można spędzić niespieszne popołudnie, spoglądając na kolorowe kamienice i delektując się prawdziwymi włoskimi lodami. Warto udać się także do pobliskiego Maranello – siedziby fabryki samochodów Ferrari, obecnie goszczącej muzeum tej znanej na całym świecie marki.
Parma – miasto sztuk: kulinarnych i sztuk pięknych. Miejsce, z którego pochodzi szynka parmeńska oraz parmezan – król wszystkich serów, który doczekał się własnego muzeum! Po drodze do centrum miasta, koniecznie zatrzymajmy się w lokalnej winiarni i skosztujmy białego wina Malvasia. Następnie skierujmy się na Piazza Duomo, na której wznoszą się: zdobiona renesansowymi freskami katedra Wniebowzięcia NMP oraz baptysterium.
W pobliżu Parmy znajduje się centrum termalne Salsomaggiore Terme . Wykorzystywane tutaj wody źródłowe wykazują działanie lecznicze. Prawdopodobnie znane były już w starożytności.
Ferrara – odgrywała niezwykle ważną rolę w epoce renesansu. Przez setki lat była siedzibą rodu d’Este, co znacząco wpłynęło na charakter tego miasta. Za ich panowania powstały liczne zamki i pałace. Uwagę przyciąga także średniowieczna katedra poświęcona patronowi miasta – św. Jerzemu. Plac przed ratuszem miejskim pełen jest rowerów, można wsiąść na jeden z nich i zwiedzić miasto z perspektywy rowerzysty!
Rawenna – swój dzisiejszy kształt zawdzięcza cesarzowi Justynianowi, gdyż za czasów jego panowania zostały wzniesione liczne budowle, w tym najbardziej okazałe kościoły: San Vitale czy Sant’Appolinnare ze słynnymi bizantyjskimi mozaikami.
Emilia Romania nazywana jest „Kulinarnym sercem Włoch”. Odnajdziemy w niej bogactwo smaków i zapachów. Ścieżki biegnące między winnicami i sadami drzew orzechowych zapraszają na niezapomniane wędrówki. Ceglane domy, średniowieczne bazyliki i zamki, parki narodowe i złociste plaże. Wszystko to pozwala odkryć historyczną i kulturalną tożsamość tej krainy. Przez znaczną część roku odbywają się w niej targi produktów regionalnych oraz liczne festiwale. Niech nie zmyli nas spokój natury, Emilia Romania to także miłośniczka zawrotnej prędkości i motoryzacji!
Park Delty Padu – największej i najdłuższej rzeki Włoch
Muzeum Ferrari w Meranello
Międzynarodowe Muzeum Ceramiki w Faenza
Sagra dell’Anguilla
Sklepy z najprzeróżniejszymi smakołykami i kuchnia Emilii-Romanii oferują wszystko, czego pragnie podniebienie: znakomitą szynkę i świeżutką mortadelę, ostry parmezan, niezliczone odmiany makaronu własnego wyrobu, sute dania mięsne, aromatyczna dziczyznę, słodkie lub słone pieczywo, desery, wina czy wreszcie – najszlachetniejszy w świecie ocet, aceto balsamico tradizionale, produkowany jedynie przez garstkę osiadłych tu od dawna wytwórców.
Różnorodność kuchni bierze się między innym stąd, ze region ten składa się z dwóch odmiennych krain- Emilii, obszaru między Nizina Padańską i północna Toskanią, oraz Romanii- górzystego terenu z ciągnącym się na wschodzie wybrzeżem Adriatyku. Urodzajna Emilia dostarcza makaronów, produktów mlecznych i doskonałego mięsa, natomiast Romania kusi pachnącymi ziołami, aromatyczną dziczyzną i potrawami rybnymi. Duma Parmy jest znana na całym świecie szynka parmeńska i culatello, Bolonia ma najdelikatniejszą na świecie mortadelę, najlepsze lasagne i najsmaczniejsze tortellini. Królestwem tortelloni jest Piacenza, Reggio Emilia słynie z duszonej pieczeni i erbazzone, specjalnością Ferrary jest gotowana kiełbas, a w Modenie podaje się nadzwyczajna w smaku zampone – nóżkę wieprzową nadziewaną farszem.
Chociaż z czasem specjały Emilii- Romanii stały się dostępne na całym świecie, to najlepiej zapoznać się z nimi na miejscu. Przy kieliszku lokalnego Lambrusco i nad upieczoną piadiną ( tradycyjny, płaski chlebek) można podyskutować z mieszkańcami tego regionu o jedynej rzeczywiście spornej kwestii dotyczącej ich kuchni: które skwarki wieprzowe sa smaczniejsze? Bardziej wysuszone z Emilii czy te soczyste i tłuste, preferowane w Romanii?
Ragù alla Bolognese
Sos mięsny po bolońsku
1 cebula
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
100g boczku
200g mielonego miesa
3 łyzki oliwy z oliwek
1 mała szklanka białego wytrawnego wina
200g przecieru pomidorowego
2 łyzki koncentratu pomidorowego
Oregano
Sól i pieprz
1 filiżanka bulionu mięsnego
Cebulę, marchewkę i seler posiekać, boczek pokroić na drobne kawałki i razem z mięsem mielonym powoli smażyć na oliwie. Wlać białe wino i dobrze wymieszać. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku sola, pieprzem i oregano. Dolać trochę bulionu i gotować na bardzo małym ogniu przynajmniej przez 1 godzinę.
Rognoni alla Parmigiana
Cynaderki po parmeńsku
500g nerek cielęcych
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
Sól
Sok z 1 cytryny
Nerki moczyć w wodzie przez kilka godzin, aby straciły swój ostry posmak. Dobrze osuszyć i drobno pokroić. Masło i oliwę rozgrzać na patelni. Dusić w tym czosnek i połowę pietruszki. Dodać pokrojone nerki, mocno podsmażyć i posolić. Po 5 minutach wyjąc, skropić sokiem z cytryny i osypać reszta pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Semifreddo
Tort na zimno
Krążki tortu:
250g obranych migdałów
150g cukru pudru
2 białka
Masa:
3 jaja o temperaturę pokojowej
200g masła
60g cukru pudru
2 cl winiaku
2 filiżanki mocnej, schłodzonej kawy z ekspresu
150g gorzkiej czekolady
3 łyżki posiekanych migdałów
Obrane migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masa migdałową. Ciasto podzielić na trzy porcje, każda z nich cienko rozwałkować między warstwami folii spożywczej, aby uzyskać krążki o średnicy 24cm. Piec je kolejno w rozgrzanym piekarniku, na środkowej blasze, w temperaturze 150oC przez 10-15 minut. Ostudzić.
Na masę do tortu oddzielić żółtka od białek, następnie białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na pulchna masę. Stopniowo łyżka dodawać ubita pianę. Winiak wymieszać z kawą. 1/3 płynu nasączyć 1 z krążków i posmarować go 1/3 kremu. Zetrzeć czekoladę, połowa posypać krem. Podobnie postępować z krążkami 2gim i 3cim. Tort wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać siekanymi migdałami.
1 400 km, ok. 15h
A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Innsbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenner (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na E45 i dojeżdżamy do Bolonii.
1 400 km, ok. 15h
S8 do Piotrkowa Trybunalskiego a następnie S1 do Katowic. Dalej w kierunku Ostravy ( granica z Czechami – winietka). W Czechach D1 do Brna, następnie zjazd na E461 na Mikolov – granica z Austria ( winietka). Dalej jedziemy E59 i A2 w kierunku Wiednia a następnie Graz. Mijamy Graz i dalej trzymając się A2 kierujemy się na Villach a potem włoskie Udine. Na wysokości Palmanova skręcamy na E70 i jedziemy w kierunku Padwy, po drodze mijając Wenecję. Na wysokości Padwy skręcamy na A13 i mijając Ferrarę dojeżdżamy do Bolonii.
1 300 km, ok. 14h
We Wrocławiu wjeżdżamy na A4 do Gliwic, gdzie zjeżdżamy na A1 w kierunku Ostravy ( granica z Czechami – winietka). W Czechach D1 do Brna, następnie zjazd na E461 na Mikolov – granica z Austria ( winietka). Dalej jedziemy E59 i A2 w kierunku Wiednia a następnie Graz. Mijamy Graz i dalej trzymając się A2 kierujemy się na Villach a potem włoskie Udine. Na wysokości Palmanova skręcamy na E70 i jedziemy w kierunku Padwy, po drodze mijając Wenecję. Na wysokości Padwy skręcamy na A13 i mijając Ferrarę dojeżdżamy do Bolonii.
podróż trwa ok. 21h ( Warszawa-Wiedeń-Innsbruck – Brenner – Bolonia)
podróż trwa ok. 22h ( Wrocław – Usti nad Orlici – Praga- Monachium – Bolonia)
podróż trwa ok .22h (Poznań – Hannovere – Monachium – Werona – Bolonia)
Ryanair obsługuje loty z: Krakowa, Warszawa – Modlin, Wrocław.
Wizzair obsługuje loty z Katowic .
Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442
Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Emilii-Romanii!