Pochodząca z Pawii odmiana babki PANNETONE o nazwie Colomba Pasquale wypiekana jest w formie stylizowanej na kształt gołębia.
Stara legenda głosi, że powstanie pierwszej Colomby zawdzięczamy ponuremu królowi i dwunastu urodziwym pannom.
Gdy król Alboin, ten ponury władca Longobardów, po długim oblężeniu zdobył miasto Pawię, zażądał ponoć nie tylko należnego mu zwyczajowo złota i kosztowności, ale uparł się aby dostarczono mu również dwanaście przepięknych dziewic. Jak widać oblężenie musiało trwać wyjątkowo długo…
Wybrane dziewczęta zdawały sobie sprawę z losu, jaki je czekał i nie okazywały entuzjazmu, pogrążone w głębokiej rozpaczy i lamencie. Wszystkie, oprócz jednej, która postanowiła odegnać złe myśli i oczekiwanie na wezwanie do królewskiej alkowy uprzyjemniła sobie przygotowując ciasto w kształcie gołębicy.
Gdy nadeszła jej kolej zaprezentowała pachnący wypiek królowi. Ten obawiając się podstępu i otrucia zażądał, aby dziewczyna sama zjadła pierwszy kawałek. Kiedy spełniła jego rozkaz, Król sam skosztował i nie mógł się już oprzeć, ale tym razem wypiekowi a nie dziewczynie.
Przyzwyczajony do kiepskich potraw przygotowywanych przez podbitych poddanych, król Alboin na znak swego uznania dla kunsztu dziewczyny odesłał ją i darował wolność.
Ot, taka historia a ciasto faktycznie aromatyczne i doskonałe.
Wspólnie z Hello Italy życzę aromatycznych i radosnych Świąt Wielkiejnocy !