hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland
 

Apulia

Opis regionu

LOGO REGIONE PUGLIA

Apulia (wł. Puglia) – region w południowych Włoszech, stanowiący ,,obcas wraz z ostrogą” słynnego buta Półwyspu Apenińskiego.To pas ziemi rozciągający się wzdłuż południowo-wschodnich wybrzeży Adriatyku, od Półwyspu Gargano na północy, aż po Morze Jońskie na południu.

W czasach starożytnych Apulia stanowiła krainę historycznej Italii, a jej głównym miastem był Tarent.

Wybrzeża Apulii, wraz z Bruttium, Kalabrią i Lukamią, w starożytności były częścią tzw. Wielkiej Grecji, stąd też występujące tam niezwykle silne wpływy greckiej kultury. Do dnia dzisiejszego można usłyszeć nowogrecki dialekt tzw. Griko. Na przestrzeni wieków panowanie nad tym obszarem przejmowali Rzymianie, Normanowie czy Habsburgowie.

Znaczną część terenów Apulii zajmują pagórkowate równiny, ale występuje tu także nizina – Tavoliere, wapienny półwysep czy fragment pasma Apenin Południowych. Centrum zaś stanowi wyżyna Le Murge. Piaszczyste plaże występują naprzemiennie ze skalistymi wybrzeżami, stromymi klifami i niewielkimi zatokami.

Apulia to jeden z głównych regionów rolniczych Włoch, przodujący nie tylko w uprawie winorośli ale także tytoniu, oliwek i lnu.

W skład regionu wchodzi sześć prowincji: Bari (stolica regionu), Tarent,  Brindisi, Foggia, Barletta-Andria-Trani i Lecce.

apulia

Miejsca warte zobaczenia

1.Bari

Bari – stolica regionu, położona w środkowej części Apulii. Od wieków stanowiła ważny ośrodek przemysłu i handlu. To nadmorskie miasto portowe założone zostało przez Greków, po czym znacznie rozbudowane przez Rzymian. Księstwo Bari przed długi czas rządzone było przez ród Sforzów, z którego pochodziła polska królowa Bona. Warto, aby Pałac Sforzów znalazł się na naszej trasie zwiedzania! Starówka zachwyca budynkami wzniesionymi w stylu mauretańskim. Bari bywa nazywane „bramą w stronę orientu”. Ulice Starego Miasta są wąskie i kręte, co sprawia, że wieczorne spacery są jeszcze bardziej interesujące! Domy zaś są w większości białe, przez co miasto zdaje się być „włosko-arabskie”. Ważnymi zabytkami Bari są także Katedra św. Sabiny oraz Kościół św. Mikołaja.

2.Alberobello

Alberobello – niepowtarzalne miasteczko z białymi, kamiennymi trulli – okrągłymi domkami, pokrytymi stożkowymi dachami. Zdobione różnego rodzaju symbolicznymi malowidłami i zwieńczone uroczym czubkiem. Obecnie wiele z nich zamieniono na sklepiki z pamiątkami, małe warsztaty, czy kawiarenki. W jednym znajdziemy nawet muzeum „Alberobello w miniaturze”! Panorama tego miasteczka jest niezwykła, gościnni gospodarze z pewnością pozwolą nam wejść na taras widokowy swojego trulla;) a jest ich tutaj… 1400!!

3.Tarent

Tarent – dawniej stanowił ważny handlowy i wojenny port morski, dlatego też do dziś znajdują się w nim stocznie wojenne. W Tarencie odnajdziemy także pozostałości starożytnych murów obronnych, świątyń, amfiteatru i term. Na Starym Mieście wznosi się bogato dekorowana Katedra di San Cataldo – patrona miasta. Zbudowana została w XI wieku i prawdopodobnie stanowi najstarszą katedrę Apulii. Warto dotrzeć także do, zbudowanego nad rzeką, Zamku Świętego Anioła, zwanego również Zamkiem Aragońskim. Nie tylko dla inżynierów, interesujący okaże się z pewnością 400-metrowy most obrotowy, łączący wyspę z częścią miasta nazwaną Borgo Nuovo. Został poświęcony świętemu Franciszkowi z Paoli – patronowi rybaków i marynarzy. Będąc w tym mieście należy spróbować słynnych małży tarantyjskich, zapiekanych z bułką tartą – „cozze gratinate”!

4.Lecce

Lecce – miasto położone na półwyspie Salentyńskim, czyli tzw. „obcasie” Włoch. Za czasów panowania rzymskiego nazywało się Lupiae (od łacińskiego lupus – wilk), stąd też na obecnym herbie Lecce widnieje wilk stojący pod dębem. Lecce to miasto „opanowane” przez barok, jednak w wydaniu lokalnym i tak charakterystycznym, że nazwanym „barokiem z Lecce”. Dzisiejsze miasto zdumiewa ilością bogato zdobionych kościołów, pałaców oraz domów w tym stylu, wyróżniającymi się bogatymi zdobieniami, ale również barwą lokalnego piaskowca. Cos dla ducha – cos dla ciała -poza licznymi kościołami należy odwiedzić także tutejsze winiarnie, gdyż czekające na degustację Primitivo di Manduria z pewnością nie pozostawi nas obojętnymi.

Zobacz i spróbuj

Apulia – choć geograficznie tworzy całość, często słyszymy o jej ziemiach w liczbie mnogiej, o „Apuliach” („Le Puglie”). Podkreśla to różnorodność niewielkich krain, tworzących ten region. Apulia to miejsce, skrywające różne oblicza, zawieszone gdzieś pomiędzy przyrodą, historią, tradycją i smakiem. Odnajdziemy tu zarówno zabytkowe pałace, jak i niezwykłe domki nazywane trulli. Apulia to także wielki, pachnący ogród; teren, na którym dojrzewające warzywa mają niezwykłe kolory i unikalne smaki. Od czasów rzymskich słynie z doskonałej jakości win, idealnie komponujących się z tradycyjnym tutejszym makaronem orecchiette.

Zamek Bazylikata

Castel del Monte

jezioro-green

Park Narodowy Gargano

maska-green

Festiwal Pizzica w Melpignano

drzewo-green

Kościół pielgrzymi Ojca Pio San Giovanni Rotondo

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Apulijska kuchnię cechuje prostota i wiejski charakter, przy czym wyraźnie odczuwalna jest różnica między północą i południem regionu. Na północy gotuje się chętnie z dużą ilością czosnku, na południu zdecydowanie faworyzuje się cebulę.

Apulia, zwana jest „spichlerzem Włoch”, to z tego regionu dostarczana jest większa część pszenicy twardej, używanej do produkcji „pasta secca”. Drugim filarem kuchni regionalnej są warzywa: dorodne pomidory, cukinie, brokuły, papryka, ziemniaki, szpinak, bakłażan, brukselka, koper włoski, cykoria, cieciorka, soczewica i fasola. Trzecia specjalność to oliwa z oliwek. Apulia jest największym producentem oliwy we Włoszech. Wspominając o kuchni lokalnej nie sposób pominąć darów morza. Dzięki robiącym „trabucchi”, specjalnym maszynom do połowu ryb, rybacy wyciągają swe zdobycze z Adriatyku, a w Mar Piccolo ( „Małym Morzu”) w zatoce Tarenckiej, rozwijają hodowlę małży i ostryg.

1.Catalogne racante

CATALOGNE RACANTE

Zapiekany mniszek wiosenny

2 ząbki czosnku

1 pomidor

Sól

1,3 kg zielonych końcówek liści mlecza

Kapary

Bułka tarta

Oliwa z oliwek

 

Czosnek i pomidor drobno pokroic i udusic w lekko posolonej wodzie. Mlecz włozyc do naczynia do zapiekanek, na liscie wyłożyc czosnek, pomidor i kapary. Posypać obficie bułka tartą i skropic oliwa z oliwek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 oC do momentu, aż bułka stanie się chrupiąca.

2.Cozze ripiene

Cozze ripiene

Faszerowane małże

1,2 kg małzy

100 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

400g przetartych pomidorów

4 jaja

200g bułki tartej

100g tartego sera pecorino

Posiekana natka pietruszki

Sól i pieprz

 

Muszle dokładnie wyczyscic i umyc pod bieżąca wodą. Małże otworzyc, nie oddzielając do końca obu skorupek. Na dużej patelni rozgrza oliwe i podsmarzyć na niej czosnek na kolor zlocisty. Dodac przecier pomidorowy i dusic w niskiej temperaturze ok. 10 minut. Jaja wbic do miski, dodac bułke tarta, ser i pietruszkę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Powstała masą nafaszerowac małze i zamknac skorupki. Ostroznie dodac do pomidorow na patelni i piec w piekarniku w temperaturze   200 oC przez ok. 15 minut.

3.Grano ale mostocotto

Grano ale mostocotto

Pszenica perłowa z syropem z moszczu

300g ziaren pszenicy

Sól

50g pokruszonych migdałów

50g posiekanych orzechów laskowych

100g wiórków czekolady

100g pokrojonych w drobna kostke owoców kandyzowanych

1 łyzeczka goździków w proszku

1 łyzeczka cynamonu w proszku

200g dojrzałych pestek granatu

 

Ziarna pszenicy moczyć przez 3 dni, zmieniając codziennie wodę. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać, ostudzić i włożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Podzielić na porcje i podawać z moscotto ( syrop z moszczu).

Moscotto:

Moszcz z białych lub czerwonych winogron ( lub 500 ml mocnego wina białego lub czerwonego)

Cukier według uznania

 

Moszcz z winogron gotować na gęsty syrop z dowolną iloscią cukru. W przypadku wina podgrzewać i redukować do całkowitego rozpuszczenia cukru i zmniejszenia objętosci o 2/3. Ostudzić, wlać do butelki i przechowywać w lodówce.

Jak tu dojechać?

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 2 050 km, ok. 22h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergi i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Innsbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Innsbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brennero (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14 i mijając Ankonę, Pescarę i Foggia dojeżdżamy do Bari.

2.Z Warszawy

ok. 2100 km, ok. 23h

E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, tam zjeżdżamy na A14 i mijając Ankonę, Pescarę i Foggia dojeżdżamy do Bari.

3.Z Wrocławia

ok. 2000 km, ok. 21h

A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergi i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Innsbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Innsbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenner (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14  i mijając Ankonę, Pescarę i Foggia dojeżdżamy do Bari.

Pociągiem

1.Z Poznania

podróż trwa ok . 27h (Poznań – Berlin-Getynga – Bazylea-Mediolan-Bari)

2.Z Warszawy

podróż trwa ok. 29h ( Warszawa-Breclav-Wiedeń-Bolonia-Bari)

3.Z Wrocławia

podróż trwa ok. 30h ( Wrocław – Katowice – Breclav -Wiedeń-Bolonia-Bari)

Samolotem

1.Aeroporti di Puglia - Bari

Brak połączeń bezpośrednich z Polski

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Apulię

 


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Apulii!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch