hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland
 

Trydent – Górna Adyga

Opis regionu

Herb Trydent - Górna Adyga

Trydent – Górna Adyga (wł. Trentino Alto Adige)

Region ten, należący do północnej części Italii, znajduje się u podnóży Alp Wschodnich. Składa się z dwóch prowincji: Bolzano – w części północnej, graniczącej z Austrią i Szwajcarią oraz Trydentu, w części południowej, którego włoskimi sąsiadami są Lombardia oraz Wenecja Euganejska.

Przenikające się tu od wieków tradycje włoskie, niemieckie i ladyńskie wpłynęły na wyjątkowy charakter regionu. Dzięki wydarzeniom historycznym i nietypowym położeniu geograficznym, w pewnym odizolowaniu, zachowały się one do dnia dzisiejszego.

Po I wojnie światowej, na mocy traktatu pokojowego z Austrią tereny Tyrolu Południowego (nazwanego wtedy Górną Adygą) połączono z obszarem Dolnej Adygi, tworząc terytorialnie wspólny, a kulturowo tak różnorodny region Włoch. Jest jednym z kilku włoskich regionów posiadających status specjalny. Oznacza on autonomię m.in. w zakresie ustawodawczym, administracyjnym i finansowym. Region posiada także dwa języki urzędowe – niemiecki i włoski.

W Trydencie-Górnej Adydze znajduje się północna część, położonego na granicy trzech regionów, Jeziora Garda. Otoczona jest łańcuchem majestatycznych gór. Łagodny klimat panujący nad tą częścią jeziora sprzyja naszemu zdrowia, a także stwarza dogodne warunki do żeglugi i windsurfingu.

Prowincje regionu: Bolzano (stolica regionu), Trydent;

Mapa Trydent - Górna Adyga

Miejsca warte zobaczenia

1.Bolzano- stolica regionu

Bolzano – swój rozkwit przeżywało w XVII wieku. Do dziś stanowi ważny ośrodek handlu i turystyki. Centralną część Starego Miasta stanowi Piazza Walther, przy którym znajduje się gotycka Katedra Wniebowzięcia NMP. Od 1998 roku miasto posiada trójjęzyczny Uniwersytet (języki: niemiecki, włoski, ladino). W Muzeum Archeologicznym w Bolzano możemy zobaczyć mumię mężczyzny sprzed 5 tys.lat. Ötzi – Człowiek Lodu został odnaleziony w lodowcu Similaun przez dwóch niemieckich alpinistów.

2.Trento

Trydent – obecne miasto znajduje się na terenie dawnej rzymskiej osady Tridentium (czego dowody możemy zobaczyć w Podziemnym Stanowisku Archeologicznym). Miasto odgrywało ważną rolę, także w wiekach późniejszych. Znane jest bez wątpienia z odbywających się w nim obrad Soboru Trydenckiego. Dekrety Soboru ogłoszono w Katedrze św. Wigiliusza, wzniesionej przy Piazza Duomo. Ważnym miejscem, związanym z ówczesnym wydarzeniami jest także Zamek Dobrej Rady , obecnie stanowiący siedzibę Muzeum Sztuki. Od wschodu znajduje się tzw. Orla Wieża – w jej wnętrzu możemy zobaczyć cykl gotyckich fresków, pochodzących z XVI wieku.

3.Madonna di Campiglio

Madonna di Campiglio – położona w malowniczej kotlinie, między grupą Dolomitów di Brenta, a lodowcami Adamello i Presanella. Dzięki licznym wyciągom narciarskim, miasto stało się stolicą sportów zimowych. Jednak i latem przyciąga uwagę! Posiada liczne szlaki trekkingowi oraz tereny do uprawiania wspinaczki. Okolice Madonna di Campiglio to obszar Parku Krajobrazowego Adamello Brenta.

4.Bressanone

Bressanone – najstarsze miasto Tyrolu Południowego, leży w dolinie rzeki Isonso. Jej tereny porastają winorośle i kasztanowce. Przy jednym z jezior – Lago di Varna rozpoczyna się kasztanowy szlak, prowadzący aż do Bolzano.
Główny plac Bressanone stanowi Piazza Duomo, przy którym wznosi się Katedra Wniebowzięcia NMP i św. Kasjana. Nad miastem wznosi się Monte Plose, na szczycie którego możemy podziwiać widok na Dolomity, Alpy oraz Dolinę Isacro. Monte Plose to miejsce nie tylko dla narciarzy i snowboardzistów, można tam jeździć także na sankach!

5.Uzdrowisko Merano

Merano – miasto, będące niegdyś stolicą Tyrolu (XIII-XV w.) dziś stanowi alpejskie uzdrowisko. Panuje w nim łagodny, przypominający śródziemnomorski, klimat. Odnajdziemy tu Dom Zdrojowy, stanowiący architektoniczną wizytówkę miasta, nakreśloną secesyjną linią.
Dla osób lubiących spacery, idealnym miejscem staną się Ogrody Zamku Traumansdorf, kuszące bogactwem fauny i flory oraz mieszczące się w Zamku – Muzeum Turystyki.
Na zakończenie dnia warto rozważyć odpoczynek w Termach Merano, w których, dzięki przeszklonym ścianom, możemy przy lampce grzanego wina podziwiać górskie krajobrazy.

Zobacz i spróbuj

Trydent Górna Adyga to dolina, w której roztaczają się tereny sadów owocowych i upraw winorośli. Potężne grzbiety Dolomitów, nabierających delikatnie różowy kolor podczas wschodu i zachodu słońca, ukazują nam swoje oblicza, a pomiędzy drzewami alpejskich lasów wznoszą się gotyckie kościoły i tyrolskie zamki.

Zamek Trydent

Castel Beseno – największa fortyfikacja regionu

Szlak Albrechta Dürera Trydent

Szlak Albrechta Dürera – Strada di Vino

Termy Trydent

Termy Merano

Park Narodowy Trydent

Park Narodowy Stelvio

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Trydent nigdy nie był bogatym regionem. Sytuację zmienił 1550 rok i głoszenie Syboru trydenckiego. Wysocy ranga urzędnicy kościelni ściągali zdolnych kucharzy do miasta, a ponieważ sobór trwał kilka lat, za sprawa trydenckich kuchmistrzów wynajdywano wciąż nowe potrawy. Kuchnia Górnej Adygi pielęgnuje natomiast zupełnie inne tradycje. Jej korzenie to specjały regionów alpejskich i ( !) Europy środkowo – wschodniej z licznymi potrawami słowiańskimi, austriackimi czy węgierskimi. Gulasz uchodzi za danie świąteczne, ziemniaki, kapusta i kluski widnieją w prawie każdej karcie dań.

1.Polenta Nera

Polenta gryczana z sardelami

Składniki:

300g maki gryczanej

100g masła

10 filetów z sardeli w oliwie

Tarty parmezan lub grana

Sól

 

W garnku podgrzać1 l osolonej wody. Zanim woda zacznie wrzeć, wsypać mąkę gryczaną i gotować około 40 minut, stale mieszając. Następnie przelać polentę do wysmarowanej masłem formy. Filety z sardeli drobno pokroić i krótko podsmażyć w małej ilości masła. Rozłożyć je na wierzchu polenty, posypać tartym serem i zapiekać 5 minut w rozgrzanym do temperatury 240oC piekarniku. Polentę podawać z serem lub roztopionym masłem.

 

 

2.Canederli di Pan Grattato

Knedle z pszennego pieczywa

Składniki:

150g czerstwego pszennego pieczywa pokrojonego w kostkę

Mleko

2 jaja

Maslo

½ posiekanej cebuli

1 łyzka posiekanej natki pietruszki

50g tartej bułki

Sól i pieprz

Starta gałka muszkatołowa

Tarty ser

 

Kawałki czerstwego pieczywa namoczyć w mleku. Jaja wymieszać z 80g masła, cebulą i pietruszką. Chleb wyjąc z mleka, odcisnąć, a następnie przetrzeć przez sito, dodać mieszankę z jaj i tarta bułkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem oraz tarta gałka muszkatołowa. Odstawić na kilka minut. Z masy uformować knedla i gotować 15-20 minut w osolonej wodzie. Podawać okraszone roztopionym masłem i tartym serem.

 

3.Zelten

Świąteczny keks

 

Składniki:

50g rodzynek

200g pokrojonych suszonych fig

100g posiekanych orzechów laskowych

50g obranych i posiekanych migdałów

50g orzeszków pinii

100g pokrojonych owoców kandyzowanych

½ szklanki grappy

80g masła

120g cukru

200g maki pszennej

10g proszku do pieczenia

70 ml mleka

2 jaja

Masło i mąka do wysmarowania formy

1 żółtko

Migdały, orzechy i owoce kandyzowane do dekoracji

 

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie, gdy zmiękną odsączyć i wymieszać z figami, orzechami laskowymi, migdałami, orzeszkami pinii oraz kandyzowanymi owocami. Zalać grappą. Masło roztopić na parze, dodać cukier i mieszać aż do uzyskania jednolitego kremu. Następnie dodać po kolei jaja, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Ciasto rozcieńczyć mlekiem, dodać mase z owoców i bakalii i dobrze wymieszać.

Formę do pieczenia dobrze wysmarować i oprószyć mąką. Cista włożyć do formy, wierzch posmarować żółtkiem. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180cC i piec około 45 minut. Po upieczeniu udekorować owocami i bakaliami, podawać ostudzone.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Trydent

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 1510 km, ok. 10 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).

2.Z Warszawy

ok. 1400 km, ok. 13 h

A2 przez Poznań w kierunku Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).

3.Z Wrocławia

ok. 1000 km, ok. 10 h A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny).

Podróż pociągiem Trydent

Pociągiem

1.Przez Wiedeń

podróz trwa ok. 23h ( warszawa – wiedeń- Insbruck – Bolzano)

2.Przez Berlin

podróz trwa ok. 17h ( Warszawa – Berlin – Insbruck – Bolzano)

3.Przez Katowice

podróz trwa ok .23h ( Wrocław – katowice – Wiedeń- Insbruck-Bolzano)

Podróż samolotem Trydent

Samolotem

1.Aeroporto di Verona

Połaczenia Wizzair: z Warszawa Okęcie

2.Aeroporto Orio al Serio Bergamo

Połączenie Ryanair: z Gdańska, Warszawy Modlin, Wrocławia;

Połączenia Wizzair: z Bydgoszczy, Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy Okęcie;

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Trydent – Górną Adygę

 


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Trydencie – Górnej Adydze!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch