hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

Toskania

Opis regionu

Herb Toskania

Toskania znajduje się w środkowych Włoszech i rozciąga się od Apeninów do Morza Tyrreńskiego, przez Włochów zwanego Luguryjskim.

Region jest jednym z najważniejszych centrów turystyki na świecie. Regionalna kuchnia i wina cieszą się dużą popularnością, a szeroko rozwinięta agroturystyka dysponuje bogatą bazą noclegową. Zabytki i światowej sławy muzea przyciągają zwiedzających z całego świata. Łagodny klimat zezwala na dość długi sezon turystyczny, który trwa od Wielkanocy do października.

Jej krajobraz, dziedzictwo artystyczne oraz wyróżniające się miasta – z Florencją na czele – sprawiają, że Toskania postrzegana jest przez wielu obcokrajowców jako symbol włoskości. W tym regionie każdy bez trudu odnajdzie swoje „miejsce na ziemi” oraz sposób na niezapomniany urlop. Można oddać się aktywnemu wypoczynkowi w górach i na wodzie albo relaksacyjnemu pobytowi na wiejskiej farmie lub w ekskluzywnym SPA. Wycieczki tematyczne dają możliwość poznania bogatej kultury, historii i natury tego regionu.

Prowincje regionu: Florencja (stolica regionu), Arezzo, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Piza, Pistoia, Prato i Siena.

Mapa Toskania

Miejsca warte zobaczenia

1.Miasta, wioski i miasteczka

Florencja, Lukka, Piza, Pistoia, Siena, Arezzo, Livorno, Viareggio, San Gimignano, Volterra… można tak wymieniać w nieskończoność, bo w każdym zakątku Toskanii, jednego z największych regionów Włoch, odnajdziemy perły, szmaragdy i prawdziwe diamenty architektury, kultury i sztuki. Dla miłośników i znawców sztuki Toskania to nieprzebrane źródło odkryć i fascynacji.

2.Góry

Alpy Apuańskie to niezapomniane krajobrazy nieskażonej przyrody, tereny objęte ochroną (jak choćby Laguna Orbetello), które latem staja się domem dla wielu gatunków ptaków wedrownych, jak choćby czapli różowej.
Zimą Alpy Apuańskie to doskonale przygotowane ośrodki sportów zimowych oraz bogata infrastruktura SPA.

3.Wybrzeża Toskańskie

Dla spragnionych wypoczynku nad wodą Toskania ma niezwykle bogatą i zróżnicowaną ofertę. Ciągnące się na przemian piaszczyste plaże oraz strome klify i skaliste przylądki. Bogata infrastruktura i oferta miejscowości nadmorskich lub dzikie zakątki parków narodowych. Do tego krystalicznie czyste wody Morza Tyrreńskiego zapewniające doskonałe warunki do uprawiania sportów nurkowych, surfingu czy rejsów dalekomorskich.

4.Mówią wieki

Najbardziej typowe krajobrazy regionu to te, które łączą piękno przyrody z tysiącletnią praca i obecnością człowieka. Takie właśnie jest Wybrzeże Etruskie, ciągnące się na południe od Livorno, oraz zatoka Beretti z niesamowitymi:

  • Vetulonią, Vulci, Pitigliano są strażnikami nekropolii oraz śladów cywilizacji Etrusków;
  • natomiast Roselle i Costa przywołują pamięć i obecność starożytnych Rzymian.
5.Wyspy Toskańkie

Arcipelago Toscano objety jest ochroną w ramach Parku Narodowego Wysp Toskańskich. W jego skład wchodzą: Elba (trzecia co do wielkości wyspa włoska), Giglio, Capraia, Montecristo, Pianosa, Giannutri, Gorgona.
Wyspy archipelagu są popularnym miejscem rodzinnych wycieczek Włochów, dostać się na nie można promem. Na miejscu czekają na odwiedzających piaszczyste plaże, możliwość uprawiania sportów wodnych, rowerowych, trekkingu, nurkowania.
Ponadto:

  • na Elbie odnajdziemy ślady zesłania Cesarza Napoleona;
  • Pianosa – wybierając się z wizytą należy pamiętać, że wysepkę dziennie odwiedzić może tylko 250 osób;
  • Capraia – znajduje się tu jedyne jezioro na wyspach w Toskanii;
  • Gorgona – pełni funkcję kolonii karnej, zwiedzimy tu dwie fortyfikacje oraz kościół San Gorgonio;
  • Giannutri – bardzo skalista wyspa, którą upodobały sobie ptaki, żółwie oraz dzikie króliki. Ulubiona przez miłośników nurkowania ze względu na zatopione i leżące na dnie morza statki handlowe;
  • Giglio – przepiękne piaszczyste plaże i bogata roślinność, do tego kolorowe domki w porcie – wszystko to daje namiastkę pobytu w Portofino.
6.VIA FRANCIGENA

Średniowieczny szlak handlowy i pielgrzymi, bardzo popularny wśród współczesnych turystów. Trasa wiedzie wśród popularnych toskańskich miast i miasteczek, dając szansę na bliższe poznanie codziennego życia. Doskonała dla wielbicieli wycieczek rowerowych.

7.Zdrowie i uroda

Dla poszukującyh odpoczynku i ucieczki od stresu głośnych miast Toskania oferuje pobyt w swoich licznych uzdrowiskach i SPA.
Doskonale przygotowana infrastruktura przyciąga rzesze spragnionych relaksu.

8.Winnice

Toskania to także wielowiekowe winnice oraz gaje oliwne. Słynne Chianti co roku zaprasza na wycieczki degustacyjne połączone z możliwością poznania historii regionu oraz zakupu produktów regionalnych.

Zobacz i spróbuj

Toskania to miejsce, które oddziałuje na wszystkie zmysły. Jej smaki, zapachy, niezapomniane krajobrazy i zabytki od stuleci budzą emocje i zachwyt odwiedzających. Kto raz tu przyjedzie, ten pokocha Toskanię miłością wieczną.

Zamek Toskania

Castello di Sammezzano

Via Francigena Toskania

Via Francigena

Uzdrowiska, SPA Toskania

Wody Termalne, uzdrowiska i SPA

Turniej Saracenów Toskania

Palio i Turniej Saracenów

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Wyważona, skromna, tradycyjnie rodzima, a jednak wyrafinowana – oto kuchnia Toskanii. Łagodne pagórki, gaje oliwne i ciche góry pachną listowiem i ziołami, tak jak pachnie tradycyjna, wiejska kuchnia tego regionu. Prawie nie spotyka się tu przesadnie udziwnionych potraw i nawet w najlepszych restauracjach Florencji goście otrzymują pożywną ribollite w ludowych glinianych miseczkach. Pielęgnowana do dziś tradycja prostej, niewyszukanej kuchni zachowała się przede wszystkim na wsi. W jadłospisie wiejskiej rodziny przeważają rośliny strączkowe, chleb (bez soli), ser, warzywa i świeże owoce. Pomimo całej skromności składników toskańskiej kuchni nikt jednak nie stwierdzi, że jest ona biedna czy tez nudna, ponieważ cierpliwość i umiejętności tutejszych kucharzy są wręcz legendarne. Przy całym swoim przywiązaniu do rodzimej kuchni toskańscy smakosze pozwalają sobie jednak na małą próżność. Twierdzą oni, ze włoskie lody – znane na całym świecie – zostały wynalezione właśnie w Toskanii. „Wynalazek” ten przypisywany jest renesansowemu architektowi (ach ci ludzie renesansu…) Bernardo Buontalentiemu, który rzekomo wpadł na pomysł ich przygotowania podczas projektowania umocnień w Forte Belvedere. Przekonanie pozostałych Włochów, że lody zostały przywiezione na Sycylię przez Arabów, zupełnie nie trafia Toskańczykom do przekonania.

1.Bistecca alla fiorentina

Befsztyk florencki

Składniki:

1 stek T-bone wołowy gruby na dwa palce (o wadze co najmniej 800 g)
sól
świeżo zmielony pieprz

Mięso przed pieczeniem na grillu powinno mieć temperaturę pokojową. Stek położyć na ruszcie i piec na żarze drzewnym do czasu, aż utworzy się piękna skorupka (mniej więcej 5 minut). Następnie przewrócić mięso delikatnie na druga stronę, nie wbijając w nie widelca. Upieczoną już stronę posolić. Druga stronę piec również do utworzenia się skorupki. W środku mięso powinno pozostać krwiste. Zdjąć z rusztu, doprawić sola i pieprzem i od razu serwować, najlepiej w asyście domowego czerwonego wina z okolic Chianti.

2.Ribollita

Zupa Ribollita

Składniki:

250 g suchej białej fasoli
3 łyżki oliwy
100 g drobno pokrojonego boczku
1 mały drobno pokrojony por
2 drobno pokrojone marchewki
2 drobno pokrojone pędy selera naciowego
1 drobno pokrojona cebula
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
2 l rosołu
1-2 gałązki świeżego tymianku
1 kość z szynki
400 g pokrojonej w paski kapusty włoskiej
sól i pieprz
300 g czerstwego białego pieczywa

Dzień wcześniej namoczyć fasolę w odpowiednio dużej ilości wody. Następnego dnia zagotować ją w wodzie, w której się moczyła, i zostawić na małym ogniu przez ok. 1 ½ godziny. Rozgrzać oliwę i poddusić na niej boczek, por, marchewkę, seler, cebulę i czosnek. Zalać rosołem, dodać kość z szynki i gałązki tymianku. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać włoska kapustę i gotować kolejne 30 minut. Połowę ugotowanej fasoli rozgnieść na puree i razem z całą fasolą dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Wyjąć kość z garnka, doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Czerstwy chleb wyłożyć do glinianego naczynia na dno, zalać zupa i zostawić na noc. Następnego dnia przed podaniem pokropić oliwą, doprawić tymiankiem.

3.Trippa alla fiorentina

Flaki po florencku

Składniki:

1 cebula
2 marchewki
2 pędy selera naciowego
6-7 łyżek oliwy z oliwek
800 g pokrojonych w paski, podgotowanych flaków
400 g obranych i przetartych pomidorów
sól, pieprz
100 g startego parmezanu

Pokroić drobno cebulę, marchewki i seler. Rozgrzać oliwę i dusić na niej jarzyny przez około 30 minut na małym ogniu. Dodać flaki i dusić kolejne 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszać. Dusić danie pod przykryciem przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Posypać odrobiną parmezanu i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Flaki podawać gorące, posypane parmezanem z dodatkiem toskańskiego chleba.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Toskania

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 1500 km, ok. 15 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1. Mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji.

2.Z Warszawy

ok. 1600 km, ok. 17 h

E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, gdzie kierujemy się na A1 w kierunku Florencji.

3.Z Wrocławia

ok. 1300 km, ok. 14 h

A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A1. Mijając Bolonię, dojeżdżamy do Florencji.

Podróż pociągiem Toskania

Pociągiem

1.Przez Wiedeń

podróż trwa ok. 20h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Florencja)

2.Przez Berlin

podróż trwa ok. 26h (Warszawa – Berlin – Mediolan – Florencja)

3.Przez Pragę

podróż trwa ok. 30h (Warszawa – Ostrava – Praga – Breclaw – Wiedeń – Wenecja-Bolonia – Florencja)

Podróż samolotem Toskania

Samolotem

1.Międzynarodowy Port lotniczy Florencja-Peretola

Brak tanich połączeń bezpośrednich z Polski.

  • Najbliższe lotnisko to Piza, gdzie Ryanair lata z: Warszawy, Krakowa i Gdańska.
  • Alternatywnym lotniskiem jest Bolonia, do której dolecimy Ryanairem z Wrocławia, Warszawy i Krakowa oraz Wizzairem z Katowic.
  • Możliwość połączeń Frankfurt – Florencja (Lufthansa); Berlin – Florencja (Iberia), Monachium – Florencja (AirDolomiti)

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Toskanię


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Toskanii!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch