hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

Molise

Opis regionu

Herb Molise

Niewielkie i trochę zapomniane Molise to jeden z najmniejszych i najsłabiej zaludnionych regionów Włoch. Molise dopiero w 1963 r. odłączyło się od Abruzji i uzyskało status niezależnego regionu. Uwagę przykuwają tu kilometry pięknych, dzikich pejzaży górskich, wzgórz, lasów, zielonych polan. Głównym masywem górskim jest Matese. Molise to także niewielkie pasmo przy Wybrzeżu Adriatyckim z pięknym Termoli.

W okolicach Collemeluccio i Montedimezzo rozciąga się rezerwat biosfery UNESCO, jeden z ośmiu w kraju.

Molise to region głównie rolniczy. Z czasów panowania rzymskiego zachowały się w regionie liczne stanowiska archeologiczne: Pietrabbondante, Saepinum, San Vincenzo a Volturno i inne.

Prowincje Molise: Campobasso (stolica regionu) i Isernia.

Mapa Molise

Miejsca warte zobaczenia

1.Campobasso

Campobasso – dosłownie „niskie pole” – to stosunkowo niewielkie miasteczko jest stolicą regionu oraz siedzibą biskupstwa i regionalnego uniwersytetu. W zimie jest to jedno z najbardziej mroźnych miast w całych Włoszech. Historyczna część miasteczka została zbudowana na zboczach wzgórza, na którym wznosi się również zamek Monforte z bogato zdobionym freskami kościołem Santa Maria del Monte.

2.Castel San Vincenzo

Castel San Vincenzo z kompleksem klasztornym Abbazia di San Vincenzo al Volturno, zwany „zakonnymi Pompejami”. Wielokrotnie niszczony przez trzęsienia ziemi, dziś jest siedzibą amerykańskich sióstr benedyktynek.

3.Pietrabbondante

Pietrabbondante, zbudowany na przełomie II i I w p.n.e. kompleks teatralno-świątynny. Saa osada jest malowniczo położona na wysokości 1027 m n.p.m. na zboczach góry Saraceno.

4.Termoli

Termoli – urocze nadmorskie miasteczko znane z pięknych, szerokich plaż. Miasto otoczone jest murami obronnymi, których część stanowi Castello Svevo. Najciekawszym zabytkiem Termoli jest katedra romańska wzniesiona na ruinach wcześniejszej świątyni rzymskiej.

Zobacz i spróbuj

Molise to region dla miłośników przyrody. Jeśli w czasie wakacji lubisz piesze lub rowerowe wędrówki, docenisz tutejsze trasy wysokogórskie w apenińskim Parku Narodowycm Abruzzo, Lacjum i Molise.

Pasjonaci białego szaleństwa mogą w okresie zimowym korzystać z doskonale przygotowanej infrastruktury stacji narciarskiej Capitello Matese.

Ośrodek narciarski Molise

Ośrodek narciarski Campitello Matese

Sanktuaria Molise

Sanktuaria Addolorata del Castelpetroso i Santa Maria del Canneto

Festiwal dudziarzy Molise

Festival Internzionale della Zampogna – festiwal dudziarzy

Park Narodowy Molise

Parco Nazionale di Abruzzo, Lazio e Molise

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

W tym rolniczym regionie kuchnia lokalna bazuje głównie na produktach lokalnych. Wśród najlepszych specjałów tego regionu ymienić należy: oliwę z oliwek, trufle, makarony z maki durum Isernia, sery Caciovallo, Stracciata czy Scamorza. Wśród znakomitych deserów regionu na uwagę zasługują: konfitura z winogron (mostarda d’uva) podawana z lokalnymi serami i winem, Canciuni – ciasto z cieciorka.

1.Capra alla molisana

Gulasz z kozy

Składniki:

1 kg koziego mięsa
1 l czerwonego wina
2 liście laurowe
2 liście szałwii
2 gałązki rozmarynu
1 peperoncino
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
sól
500 g pomidorów

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do miski, wlać czerwone wino i dodać liście laurowe, szałwię, rozmaryn oraz peperoncino. Pozostawić w marynacie na noc w chłodnym miejscu. Oliwę rozgrzać w rondlu i poddusić drobno pokrojona cebulę. Dodać mięso i mocno podsmażyć. Dolewać małymi porcjami wino z marynaty. Gdy wino się zredukuje, do mięsa wkroić pomidory obrane ze skórki i pozbawione nasion. Całość posolić. Dusić dalej na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewać małe ilości posolonej wody. Gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos – gęsty.

2.Maccheroni alla chitarra

Makaron na gitarze

Składniki:

300 g semoliny (drobna kaszka)
4 jaja
sól
Sos:
50 g masła
60 g pokrojonego w drobne paski boczku
4 pomidory bez nasion i skórki
50 g tartego pecorino
świeżo zmielony pieprz

Zagniatać kaszkę z jajami i szczyptą soli do powstania bardzo elastycznego i sprężystego ciasta, które powinno być bardziej miękkie, niż tradycyjne ciasto makaronowe. Ugnieść je bardzo dokładnie, a następnie niezbyt cienko rozwałkować. Grubość powinna odpowiadać odstępowi pomiędzy strunami w chitarra. Ciasto pokroić na prostokąty odpowiadające wielkości chitarra. Kłaść kawałki na struny i wałkować wałkiem do ciasta. Zamiast tej specjalnej ramy z drewna z napiętymi strunami, można również użyć maszynki do makaronu. W tym przypadku ciasto należy rozwałkować względnie grubo i pokroić na wstążki. Makaron ugotować al dente w dużym garnku z osoloną wodą, odcedzić i odsączyć. Aby przygotować sos, należy roztopić w rondlu masło razem z boczkiem. Dodać rozgniecione pomidory. Sos gotować, aż zgęstnieje. Polać nim makaron i posypać tartym pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.

3.Fusilli alla molisana

Fusilli po molizejsku

Składniki:

400 g fusilli
100 g surowej, chudej szynki
200 g sera ricotta
sól i pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
70 g tartego sera pecorino

Makaron ugotować al dente, odcedzić i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę i dobrze wymieszać z serem ricotta, przyprawić solą i pieprzem. Całość dodać do rozgrzanej na patelni oliwy i lekko podgrzać. Na koniec dodać makaron i posypać pecorino.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Molise

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 1900 km, ok. 20 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.

2.Z Warszawy

ok. 1950 km, ok. 21 h

E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.

3.Z Wrocławia

ok. 1800 km, ok. 19 h
A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.

Podróż pociągiem Molise

Pociągiem

1.Z Poznania

podróż trwa ok. 25 h (Poznań – Chorzów – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)

2.Z Warszawy

podróż trwa ok. 22 h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)

3.Z Wrocławia

podróż trwa ok. 22 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)

Podróż samolotem Molise

Samolotem

1.Aeroporto Internazionale di Napoli – WizzAir

Z Katowic

2.Ciampino – Aeroporti di Roma – Ryanair

z: Poznania, Krakowa, Warszawy Modlina i Wrocławia

3.Ciampino – Aeroporti di Roma – Wizzair

z: Bydgoszczy, Gdańska, Katowic i Warszawy

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Molise


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Molise!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch