Niewielkie i trochę zapomniane Molise to jeden z najmniejszych i najsłabiej zaludnionych regionów Włoch. Molise dopiero w 1963 r. odłączyło się od Abruzji i uzyskało status niezależnego regionu. Uwagę przykuwają tu kilometry pięknych, dzikich pejzaży górskich, wzgórz, lasów, zielonych polan. Głównym masywem górskim jest Matese. Molise to także niewielkie pasmo przy Wybrzeżu Adriatyckim z pięknym Termoli.
W okolicach Collemeluccio i Montedimezzo rozciąga się rezerwat biosfery UNESCO, jeden z ośmiu w kraju.
Molise to region głównie rolniczy. Z czasów panowania rzymskiego zachowały się w regionie liczne stanowiska archeologiczne: Pietrabbondante, Saepinum, San Vincenzo a Volturno i inne.
Prowincje Molise: Campobasso (stolica regionu) i Isernia.
Campobasso – dosłownie „niskie pole” – to stosunkowo niewielkie miasteczko jest stolicą regionu oraz siedzibą biskupstwa i regionalnego uniwersytetu. W zimie jest to jedno z najbardziej mroźnych miast w całych Włoszech. Historyczna część miasteczka została zbudowana na zboczach wzgórza, na którym wznosi się również zamek Monforte z bogato zdobionym freskami kościołem Santa Maria del Monte.
Castel San Vincenzo z kompleksem klasztornym Abbazia di San Vincenzo al Volturno, zwany „zakonnymi Pompejami”. Wielokrotnie niszczony przez trzęsienia ziemi, dziś jest siedzibą amerykańskich sióstr benedyktynek.
Pietrabbondante, zbudowany na przełomie II i I w p.n.e. kompleks teatralno-świątynny. Saa osada jest malowniczo położona na wysokości 1027 m n.p.m. na zboczach góry Saraceno.
Termoli – urocze nadmorskie miasteczko znane z pięknych, szerokich plaż. Miasto otoczone jest murami obronnymi, których część stanowi Castello Svevo. Najciekawszym zabytkiem Termoli jest katedra romańska wzniesiona na ruinach wcześniejszej świątyni rzymskiej.
Molise to region dla miłośników przyrody. Jeśli w czasie wakacji lubisz piesze lub rowerowe wędrówki, docenisz tutejsze trasy wysokogórskie w apenińskim Parku Narodowycm Abruzzo, Lacjum i Molise.
Pasjonaci białego szaleństwa mogą w okresie zimowym korzystać z doskonale przygotowanej infrastruktury stacji narciarskiej Capitello Matese.
Ośrodek narciarski Campitello Matese
Sanktuaria Addolorata del Castelpetroso i Santa Maria del Canneto
Festival Internzionale della Zampogna – festiwal dudziarzy
Parco Nazionale di Abruzzo, Lazio e Molise
W tym rolniczym regionie kuchnia lokalna bazuje głównie na produktach lokalnych. Wśród najlepszych specjałów tego regionu ymienić należy: oliwę z oliwek, trufle, makarony z maki durum Isernia, sery Caciovallo, Stracciata czy Scamorza. Wśród znakomitych deserów regionu na uwagę zasługują: konfitura z winogron (mostarda d’uva) podawana z lokalnymi serami i winem, Canciuni – ciasto z cieciorka.
Gulasz z kozy
Składniki:
1 kg koziego mięsa
1 l czerwonego wina
2 liście laurowe
2 liście szałwii
2 gałązki rozmarynu
1 peperoncino
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
sól
500 g pomidorów
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Włożyć do miski, wlać czerwone wino i dodać liście laurowe, szałwię, rozmaryn oraz peperoncino. Pozostawić w marynacie na noc w chłodnym miejscu. Oliwę rozgrzać w rondlu i poddusić drobno pokrojona cebulę. Dodać mięso i mocno podsmażyć. Dolewać małymi porcjami wino z marynaty. Gdy wino się zredukuje, do mięsa wkroić pomidory obrane ze skórki i pozbawione nasion. Całość posolić. Dusić dalej na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby dolewać małe ilości posolonej wody. Gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos – gęsty.
Makaron na gitarze
Składniki:
300 g semoliny (drobna kaszka)
4 jaja
sól
Sos:
50 g masła
60 g pokrojonego w drobne paski boczku
4 pomidory bez nasion i skórki
50 g tartego pecorino
świeżo zmielony pieprz
Zagniatać kaszkę z jajami i szczyptą soli do powstania bardzo elastycznego i sprężystego ciasta, które powinno być bardziej miękkie, niż tradycyjne ciasto makaronowe. Ugnieść je bardzo dokładnie, a następnie niezbyt cienko rozwałkować. Grubość powinna odpowiadać odstępowi pomiędzy strunami w chitarra. Ciasto pokroić na prostokąty odpowiadające wielkości chitarra. Kłaść kawałki na struny i wałkować wałkiem do ciasta. Zamiast tej specjalnej ramy z drewna z napiętymi strunami, można również użyć maszynki do makaronu. W tym przypadku ciasto należy rozwałkować względnie grubo i pokroić na wstążki. Makaron ugotować al dente w dużym garnku z osoloną wodą, odcedzić i odsączyć. Aby przygotować sos, należy roztopić w rondlu masło razem z boczkiem. Dodać rozgniecione pomidory. Sos gotować, aż zgęstnieje. Polać nim makaron i posypać tartym pecorino i świeżo zmielonym pieprzem.
Fusilli po molizejsku
Składniki:
400 g fusilli
100 g surowej, chudej szynki
200 g sera ricotta
sól i pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
70 g tartego sera pecorino
Makaron ugotować al dente, odcedzić i osączyć. Szynkę pokroić w kostkę i dobrze wymieszać z serem ricotta, przyprawić solą i pieprzem. Całość dodać do rozgrzanej na patelni oliwy i lekko podgrzać. Na koniec dodać makaron i posypać pecorino.
ok. 1900 km, ok. 20 h
A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.
ok. 1950 km, ok. 21 h
E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine, na wysokości Palmanova zjazd na A4, mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.
ok. 1800 km, ok. 19 h
A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjeżdżamy na A14 w kierunku Ankony i Pescary. Dalej A14 do Termoli, gdzie zjeżdżamy na SS483 w kierunku Campobasso.
podróż trwa ok. 25 h (Poznań – Chorzów – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)
podróż trwa ok. 22 h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)
podróż trwa ok. 22 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Rzym – Neapol)
Z Katowic
z: Poznania, Krakowa, Warszawy Modlina i Wrocławia
z: Bydgoszczy, Gdańska, Katowic i Warszawy
Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442
Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Molise!