hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland
 

Liguria

Opis regionu

regione-liguria[1]

Liguria – zwana Włoską Riwierą to region położony w północno-zachodniej części Włoch, nad Morzem Liguryjskim (głównie Zatoką Genueńską). Rozciąga się łukiem w znacznej części pod Piemontem i Emilią Romanią, za swoją wschodnią sąsiadkę ma Toskanię, od zachodu zaś graniczy z Francją. Liguria jest miejscem spotkania dwóch łańcuchów górskich: Alp i Apenin.

Geograficznie stanowi krainę północną, ale schodkowe ukształtowanie skalistego terenu, chroni ją przez mroźnym alpejskim wiatrem. Wody morskie zaś wpływają na jej śródziemnomorski klimat, dzięki czemu Liguria zdaje się być bardziej południowa.

Region tworzą: wąski pas wybrzeża, stolicą podzielony na dwie części – Zachodzące Słońce (Riviera di Ponente) i Wschodzące Słońce (Riviera di Levante) oraz górzysty teren w głębi kraju, z licznymi wioseczkami, piętrzącymi się wokół szczytów. Rolnictwo na tych terenach zajmuje się uprawą owoców, warzyw i roślin ozdobnych.

Swoją nazwę region zawdzięcza jednemu z najstarszych plemion Italii – plemieniu Ligurów – przybyłemu tu z Afryki Północnej.

Liguria dzieli się na cztery prowincje, których nazwy pochodzą od miast, będących ich stolicami: Genua (stolica regionu), La Spezia, Imperia i Savona.

liguria

Miejsca warte zobaczenia

1.Genova

Genua – ( wł. Genova) to dawna Republika Morska, a obecnie miejsce, w którym przeszłość przenika się z teraźniejszością. Niezwykłą atmosferę tego miasta odczujemy przemierzając plątaninę carrugi – wąskich uliczek, należących do starszej części miasta. Po wędrówkach należy odwiedzić ogromny Stary Port i niezwykłe akwarium, w którym żyje kilkaset gatunków morskich zwierząt. Gdy dotrzemy do centrum warto zwiedzić Katedrę San Lorenzo oraz Kościół Gesu, którego wnętrze zdobią dwa obrazy Rubensa. Podpytajmy również sympatycznych mieszkańców, jak trafić do Klainguti – miejsca, w którym możemy osłodzić podniebienia wytwornymi ciastkami. Wypieka się tu orzechowe croissanty, zwane Falstaff. Miasto Krzysztofa Kolumba, to nie tylko historyczne wybrzeże i centrum żeglugi, na Piazza Rafaelle de Ferrari rozpoczyna się nowa część miasta – z licznymi kawiarniami, salonami mody, pełna migoczących świateł.

2.Portofino

Portofino – miejscowość położona w zatoce Golfi del Tigullio, której wizytówką stały się kolorowe kamieniczki, odbijające swe oblicze w błękitnej wodzie. Okolice wznoszącej się tu Monte di Portofino należą do Parku Regionalnego. Warto wybrać się do Zamku Browna – Castello Brown, by zapisać w kadrach naszej pamięci niezwykłą panoramę Portofino. Miasteczko stanowi ekskluzywny kurort wypoczynkowy – gdy do niego trafimy, z pewnością nie zdziwimy się dlaczego akurat to miejsce umiłowały sobie liczne sławy z całego świata 😉 Oddalając się kilka kilometrów na północny zachód trafimy do interesującego Camogli – miasteczka, którego nazwa pochodzi od Case Moglie, czyli „Domu Żon”. Nazwa odwołuje się do kobiet, który pozostawały w domach, gdy ich mężowie wyruszali w morze.

3.San Remo

San Remo – znane dzięki Festiwalowi Piosenki Włoskiej, to ważny ośrodek hodowli kwiatów, dlatego też bywa nazywane Wybrzeżem Kwiatów (Riviera dei Fiori). Centralnym punktem miasta jest Piazza Coloma, przy której nie brak lokalnych barów, restauracji, kin czy butików. Niedaleko wznosi się także polski kościół – pod wezwaniem Matki Boskiej Częstochowskiej. Na Via Garibadi odbywa się natomiast Targ Kwiatowy, na którym bez wątpienia warto się pojawić. Pamiętajmy tylko o nastawieniu budzików, gdyż najlepiej być tam przed 6:30 rano! Najstarsza dzielnica Sam Remo nazywa się La Pigna – szyszka jodłowa. Tak też nazywane są, znajdujące się na głównym placu, przejścia arkadowe. Dobiegające z lokalnych barów zapachy zapraszają nas na przyprawioną oliwą i rozmarynem focaccię – dajmy im się skusić, a nie zapomnimy tej kulinarnej przyjemności.

San Remo to także słynne Kasyno, które w założeniach miało być konkurencją dla pobliskiego Monte Carlo.

4.Park Narodowy Cinque Terre

Cinque Terre – pięć miasteczek (Monterosso, Vernazza, Riomaggiore, Corniglia i Manarola), położonych na klifach, połączonych ze sobą krętą, górska ścieżką: Drogą Miłości (Via dell’Amore). Tworzą Park Narodowy Cinque Terre. W roku 1997 wpisano je na listę światowego dziedzictwa kultury i przyrody UNESCO. Przechadzając się Drogą Miłości zachwyca widok morza i skalnych urwisk, a na moście – ilość kłódek, których wprost nie sposób zliczyć! Drzewa cytrynowe otulają nas swoim przyjemnym zapachem. Ich owoce doczekały się nawet własnego festiwalu! Można na nim spróbować cytrynowych wspaniałości – od ciast poczynając na likierze kończąc.

Każda z pięciu, dawnych wiosek rybackich, ma swój niepowtarzalny urok i klimat., dlatego w każdej warto zatrzymać się na dłużej.

Zobacz i spróbuj

Liguria – „matka” zielonego, bazyliowego Pesto i aromatycznego białego wina Vermentino. Choć jest jednym z najmniejszych regionów Włoch, zaskakuje bogactwem swej różnorodności. Krajobraz porośniętego sosnami wybrzeża, sadów cytrusowych i gajów oliwnych, rybackich wiosek, licznych portów, a przede wszystkim skąpanych w morzu gór. Z każdą chwilą ukazuje nam swoje niezwykłe oblicza. Jej tereny pozwalają pospacerować wokół półwyspu, zająć się wędkowaniem lub sprawdzić swoje siły w wspinaczce. Liguria to nie tylko odpoczynek na złocistych, piaszczystych plażach. Przejrzyste wody Morza Liguryjskiego tworzą wiele możliwości dla aktywnych – nurkowanie, kajakarstwo, żeglarstwo oraz inne sporty wodne. Włoską Riwierę w końcu XVIII wieku zaczęli coraz liczniej odwiedzać poeci i artyści. Przekonajmy się dlaczego!

helm-blue

Muzeum Morskie -Museo Tecnico di Navale

woda-blue

Galeon Neptun

jezioro-blue

Giardino Hanbury

waza-blue

Chrystus z Głębin

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Podania ludowe mówią, że mieszkańcy Ligurii są zamknięci na wszelkie nowości, najlepiej czują się w domu i najchętniej wszystko robią sami. Także w swojej kuchni Liguryjczycy chętnie korzystają ze znanych im lokalnych produktów. Aromatyczne zioła, smakowite gatunki warzyw, skarby morza, wszystko to jest nostramo – nasze, jak można wyczytać na szyldach lokalnych sklepów.

Jednym z bardziej znanych specjałów liguryjskich jest focaccia – cienki placek chlebowy, przygotowywany w wielu wariacjach smakowych przez żony żeglarzy. Nie dziwi więc fakt, ze kuchnia tego regionu nosi przydomek cucina del ritorno – kuchnia powrotu. Liguryjczycy wymyślili również własna pizzę – zwana all’Andrea. Pochodzi ona z Oneglii ( dzisiejszej Imperii) i jest suto obłożona cebulą i sardelami, przyprawiana na ostro. Legenda głosi, ze ojcem i wynalazcą tego przysmaku był na przełomie XV/XVI w genueński mąż stanu – Andrea Doria.

1.Burrida

Burrida

Zupa rybna

 

1 kg cebuli

2 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy z oliwek

500g pomidorów

Sól

1 kg mieszanych ryb morskich

500g owoców morza

Pieprz

1 pęczek posiekanej pietruszki

½ łyżeczki suszonego oregano

1 szklanka wytrawnego wina białego

 

Cebule pokroić w cienkie krążki, a czosnek w cieniutkie plasterki. W garnku powoli podgrzać trochę oliwy, na której należy podsmażyć połowę cebuli i czosnku. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę; połowę położyć na cebulę i posolić.

Ryby wypatroszyć, wyfiletować i oczyścić. Owoce morza oczyścić. Ryby i owoce morza włożyć do garnka, posolić i doprawić pieprzem. Na wierzch położyć pozostała cebulę, resztki pomidorów oraz czosnku, ponownie dodać soli i pieprzu. Wierzchnia warstwę posypać pietruszka i oregano. Podlać winem i reszta oliwy. Gotować na małym ogniu tak długo, aż płyn wyparuje i zupa uzyska gęstą konsystencje.

2.Minestrone alla Genovese

Minestrone alla Genovese

Zupa jarzynowa po genueńsku

 

100g białej kapusty

50g zielonej fasoli

2 ziemniaki

2 marchewki

2 pory

2 pomidory

1 łodyga selera naciowego

2 cukinie

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 pęczek pietruszki

Kilka listków ogórecznika

100g świeżej czerwonej fasolki

½ filiżanki oliwy z oliwek

1 kawałek skórki parmezanu

150g krótkiego makaronu

1 łyżka pesto

Sól tarty parmezan

 

Warzywa i zioła oczyścić i pokroić. W dużym garnku zagotować ok. 2l wody. Włożyć fasolę i zioła, gotować pod przykryciem przez ok. godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać oliwę, włożyć skórkę sera, warzywa i posolić do smaku. Ziemniaki i fasolę rozgnieść drewniana łyżką, by zupa zyskała zawiesista konsystencję. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron i przez chwile razem gotować. Zupę zdjąć z ognia, wymieszać z pesto i dodać do smaku soli. Podawać z odrobina oliwy i tartym parmezanem.

3.Focaccia

Focaccia

Placek chlebowy

 

200g maki pszennej

100 ml oliwy z oliwek extra vergine

½ łyżeczki soli

Dodatki wg uznania ( sól grubo ziarnista, rozmaryn, pomidorki koktajlowe, sezam..)

 

Z maki i połowy oliwy wyrobić ciasto, dodając tyle zimnej wody aby było ono gładki. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę. Zagnieść ponownie i odstawić na 5 minut. Cienko rozwałkować i wyłożyć na natłuszczona blachę. Na wierzchu cienko posmarować resztka oliwy. Przybrać, jak pizzę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220oC.

Jak tu dojechać?

samochod-blue

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 1 400 km, ok. 16h

A2 do Frankfurtu nad Odrą ( granica z Niemcami), dalej A12 i A10, na wysokości Poczdamu zjazd na A9 w kierunku Monachium/Heilbronn/Norymberga. Na węźle Norymberga-Ost zjazd na A6 do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A50, obwodnica Mediolanu, zjazd na A7 w kierunku Genui.

2.Z Warszawy

ok. 1710km, ok. 18h

A2 w kierunku Poznania, dalej A2 do Frankfurtu nad Odrą ( granica z Niemcami), dalej A12 i A10, na wysokości Poczdamu zjazd na A9 w kierunku Monachium/Heilbronn/Norymberga. Na węźle Norymberga-Ost zjazd na A6 do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A50, obwodnica Mediolanu, zjazd na A7 w kierunku Genui.

3.Z Wrocławia

ok. 1 310km, ok. 14h

A4 w kierunku Chemnitz, tam zjazd na A72 w kierunku Hof i dalej A9 na Norymbergę. Zjazd na A6 na węźle Norymberga – Ost, kontynuujemy do węzła Feuchtwangen, gdzie zjeżdżamy na A7 kierunek Ulm. W Memmingen zjazd na A96/E43 ( wjazd do Austrii – winietka). Kontynuujemy wzdłuż A14 ( wjazd do Szwajcarii – winietka) w kierunku Chur. Wjeżdżamy na A13 w kierunku San Bernardino. Na węźle Bellinzone-Nord zjazd na A2 w kierunku Lugano. Chiasso; wjazd do Włoch, kontynuujemy A50, obwodnica Mediolanu, zjazd na A7 w kierunku Genui.

pociag-blue

Pociągiem

1.Z Poznania

podróż trwa ok .23h (Poznań – Berlin – Basel- Mediolan – Pavia – Genua)

2.Z Warszawy

podróż trwa ok. 26h ( Warszawa-Berlin – Basel – Mediolan- Pavia- Genua)

3.Z Wrocławia

podróż trwa ok. 26h ( Wrocław – Frankfurt nad Menem – Basel – Mediolan – Pavia – Genua)

samolot-blue

Samolotem

1.Aeroporto di Genova

Lotnisko nie obsługuje lotów z Polski.

Najbliższy port, gdzie latają z PL tani przewoźnicy to: Mediolan – Bergamo.

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Ligurię

 


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Ligurii!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch