hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

NOTATKI Z PODRÓŻY

CASTELLO DI BROLIO : miejsce narodzin Chianti Classico

Gaiole in Chinati to obszar, na którym przez stulecia toczyły się burzliwe bitwy pomiędzy Sieną i Florencją, metropoliami walczącymi o prymat w regionie. Przez lata budowano tu zamki, fortece, miasta otaczano murami warownymi. Dziś niektóre z dawnych  warowni  to okazałe i wiekowe winnice. Odwiedzając je stajemy się świadkami bogatej historii rodów toskańskich.

Dzisiejsza Toskania to nie tylko cyprysy i malownicze wzgórza, to również pięć malowniczych, wędrownych  szlaków, łączących małe wioski, opactwa i zamki w Gaiole in Chianti.

Niewątpliwym klejnotem na szlaku zamkowym jest Castello di Brolio.  Ta okazała budowla średniowieczna to zarazem najstarsza włoska winnica. Od 1141 roku posiadłość należy do arystokratycznego, florenckiego rodu Ricasoli.

barone-ricasoli-brolio-escape-tour-tramonto-05

Jednym z najbardziej znanych członków rodziny był „Żelazny Baron”: Bettino Ricasoli ( drugi – po Cavour- premier Zjednoczonych Włoch). W wieku zaledwie 20 lat, baron rozpoczął badania i eksperymenty, mające na celu produkcję wysokiej jakości wina Chianti, zdolnego konkurować z cenionymi na arenie międzynarodowej winami francuskimi. W 1872r baron Bettino Ricasoli  stworzył i spisał pierwsza formule Chianti:

„…I verified the results of the early experiments, that is, that the wine receives most of its aroma from the Sangioveto (which is my particular aim) as well as a certain vigour in taste; the Canajuolo gives it a sweetness which tempers the harshness of the former without taking away any of its aroma, though it has an aroma all of its own; the Malvagia, which could probably be omitted for wines for laying down, tends to dilute the wine made from the first two grapes, but increases the taste and makes the wine lighter and more readily suitable for daily consumption…”

degustazione-al-castello-di-brolio-tour-privilege-878x605

 

barone-ricasoli-brolio-escape-tour-gran-cru-01

Zamek Brolio wzniesiono na szczycie o wysokości 530 m n.p.m. Początki budowli sięgają wieków średnich, na szczególną uwagę zasługują nie tyle potężne mury obronne, co (niedawno odrestaurowana) fasada w stylu gotyku sieneńskiego. Dzisiejsze  Castello di Brolio to posiadłość rozciągająca się na obszarze o powierzchni 1 200 ha, na których znajduje się winnica 9230 ha – największy obszar uprawy winorośli w całym Chianti) oraz gaj oliwny ( 26 ha). Produkuje się tu rocznie 2 500 butelek Chianti Classico, które możemy przez cały rok degustować w firmowej kantynie. Rezerwując „Exclusive wine tasting” zostaniemy zaproszeni również do odwiedzenia prywatnych apartamentów rodziny Ricasoli. Warto zajrzeć także do muzeum oraz rozległego ogrodu, z którego roztaczają się jedna z najpiękniejszych widoków w rejonie Chianti.

barone-ricasoli-brolio-escape-tour-tramonto-04

 

stanza-del-re-castello-di-brolio-tour-privilege-878x605

 

Na terenie posiadłości funkcjonuje także niewielkie Agriturismo (odpoczywając przy basenie można cieszyć się romantycznymi widokami na winnice Sangiovese) oraz restauracja, serwująca wyśmienite dania kuchni lokalnej. Tutejszy kucharz ma do dyspozycji 2 ogrody, znane z ekologicznej uprawy warzyw.

barone-ricasoli-brolio-escape-tour-picnic-02-878x605-1429717526

 

Wszystkich zainteresowanych pobytem, piknikiem lub zwiedzaniem winnicy o zachodzie słońca ZAPRASZAM DO KONTAKTU.