hello@helloitaly.pl
+48 514 550 442
Telefon: +48 514 550 442 E-mail: hello@helloitaly.pl
italyengland

Abruzja

Opis regionu

Godło Abruzji

Abruzja to wyjątkowa kraina, jedna z nielicznych w Europie zachowanych w tak nienaruszonym stanie. Na jej obszarze występuje wiele bardzo zróżnicowanych gatunków zwierząt i roślin. Na jednej trzeciej powierzchni regionu znajdują się trzy parki narodowe, park regionalny i trzydzieści rezerwatów. Już samo to stanowi o jego niezwykłości, a gdy dodać do tego jeszcze średniowieczne miasteczka oraz liczne, rozproszone klasztory i zamki, to łatwo zatracić się w tym miejscu. Region ten, mimo północnego położenia, zawsze należał do południa – zarówno historycznie, jak i kulturowo.

Dominacja natury sprawia, że Abruzja jest znaczącym ośrodkiem produkcji wina, serów, trufli i kasztanów, ale przede wszystkim szafranu.
Abruzję pokochają miłośnicy sportów narciarskich, trekkingu, alpinizmu, rowerów górskich czy kajaków. Wzdłuż wybrzeża Adriatyku natomiast znajdą dla siebie miejsce amatorzy nadmorskich kurortów.

Prowincje Abruzji: L’ Aquila (stolica regionu), Pescara, Teramo i Chieti.

Mapa Abruzji

Miejsca warte zobaczenia

1.L’Aquila

L’Aquila – stolica regionu, siedziba uniwersytetu, od wieków jest ważnym centrum handlowym. Według niektórych zakładana przez Fryderyka II L’Aquila miała być Nowym Jeruzalem i podobno zbudowano ją na planie jak najświętsze z miast. Koniecznie trzeba odwiedzić tu Piazza del Duomo – jeden z najwspanialszych średniowiecznych placów włoskiego południa. W mieście znajduje się ogromna liczba kościołów. Na uwagę zasługują romańskie: San Silvestro, Santa Maria di Paganica czy san Pietro di Coppito. Najpiękniejszym kościołem w mieście jest Santa Maria di Collemaggio. Symbolem miasta jest ciekawa La Fontana delle 99 Canelle – z 99 głowami wypluwającymi wodę.

2.Pescara

Pescara – duży nadmorski kurort oraz ważne miasto portowe. Turystów przyciąga tu życie nocne, liczne bary i dyskoteki oraz sklepy ciągnące się wzdłuż nadmorskiej promenady. Pescara to także miejsce narodzin XIX-wiecznego włoskiego pisarza Gabriele D’Annunzia.

3.Civitella del Tronto

Civitella del Tronto – miejscowość o charakterze obronnym, położona strategicznie na zboczu przy granicy z Marche. Znajduje się tutaj wspaniała Fortezza, jedyna tego rodzaju w Abruzji i jedna z większych we Włoszech. Roztacza się z niej piękny widok na morze, górę Ascensione Ipasma Montagne dei Fiori i di Campili.

4.Sulmona

Sulmona – położona jest w centralnej części Abruzji, w zielonej dolinie u stóp Apeninów. Produkuje się tutaj confetti – charakterystyczne cukierki z migdałem, otoczone lukrem, które pakowane w ozdobne woreczki ofiarowuje się m.in. ślubnym gościom (tzw. Bomboniera). Jest to również miasto rodzinne Owidiusza.

Zobacz i spróbuj

Abruzja jest nazywana zielonym regionem Europy lub mostem łączącym południowe i północne Włochy. Odkrywanie uroków tego regionu, w którym natura odgrywa główną rolę, to prawdziwa przyjemność.

W ciągu tego samego dnia możemy dotrzeć na najwyższy szczyt w Apeninach (2912 m n.p.m.) i wykąpać się w ciepłych wodach Adriatyku.

Miedzy górami a morzem czekają na przybywających bogate zbiory dzieł sztuki, liczne kościoły, starożytne nekropolie, muzea, pustelnie, groty.
Małe wioski „przyklejone” do skał dostarczają niezapomnianych emocji. Na miłośników gór czekają niezliczone szlaki, które przecinają całe Apeniny.

Parki wodne Abruzja

Parki wodne w Vasto i Tortoreto

Sanktuaria Abruzja

Sanktuaria Manopello i Lanciano

Rezerwat Abruzja

Rezerwat Calanchi di Atri

Turniej rycerski Abruzja

Turniej rycerski Giostra Cavalleresca

Zdjęcia regionu

Lokalna kuchnia

Próbując regionalnych potraw Abruzji, należy być uważnym, ponieważ wszystko, z wyjątkiem deserów, przyprawiane jest sproszkowanymi strąkami chili, zwanymi tu czule DIAVOLINO.

W życiu regionu i jego mieszkańców dominującą rolę odgrywa hodowla bydła i rolnictwo. Odpowiednio do tego kształtują się też i tradycje kulinarne – ich podstawę stanowią makaron, warzywa i mięso. Pomimo swoich skromnych korzeni kuchnia Abruzji potrafi być także wyrafinowana. Uroczystości ślubne tradycyjnie świętuje się w wielkim stylu. Goście przynoszą ze sobą okazałe kosze, w których zabierają do domu z bankietu wszystko to, czego nie udało im się zjeść podczas przyjęcia. Im więcej biesiadnicy zabiorą po uroczystościach, tym większe uznanie dla kucharza.

1.Agnello all' uovo e limone

Jagnię z jajem i cytryną

Składniki:

1 cebula
100 g surowej szynki
20 g smalcu lub masła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
1 kg jagnięciny
mąka pszenna
250 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
2 żółtka
sok z 1 cytryny

Cebulę posiekać, a szynkę pokroić w paski. Przysmażyć razem na smalcu lub maśle, posolić, posypać pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Jagnię pokroić na kawałki, obtoczyć w mące, dodać do cebuli i mocno obsmażyć z każdej strony. Wlać rosół i powoli go wygotować. Wlać białe wino, jeszcze raz posolić, przyprawić pieprzem i dusić przez około 2 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu mięso wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu. Żółtka rozmieszać z sokiem cytrynowym i zaprawić nimi sos pozostały z pieczenia. Sos podgrzać aż do wrzenia, polać nim mięso i podawać.

2.Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Spaghetti z czosnkiem, olejem i peperoncino

Składniki:

400 g spaghetti
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 peperoncino
1 łyżka posiekanej pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, dodać obrane ząbki czosnku i pokrojone drobno kawałki peperoncino. Czosnek smażyć, aż uzyska brązowy kolor.

Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Następnie odcedzić, osączyć i przełożyć na podgrzany półmisek. Czosnek i kawałki papryczki wyjąć z oleju. Spaghetti polać oliwą, posypać posiekaną pietruszką, wymieszać i natychmiast podawać.

3.Mozzarelline allo zafferano

Mała mozzarella z szafranem

Składniki:

kilka nitek dobrej jakości szafranu
sól
150 g mąki pszennej
12 małych mozzarelli
bułka tarta
olej roślinny (ilość i rodzaj do smażenia w głębokim tłuszczu)

Szafran rozpuścić w 4 łyżkach osolonej wody. Dodawać ostrożnie mąkę oraz tyle wody, aby powstało lekko płynne, kapiące ciasto. Małe mozzarelle zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzać olej, usmażyć w nim mozzarelle na złocisty kolor. Podawać na gorąco. W polskiej wersji wyśmienicie smakują z żurawiną.

Jak tu dojechać?

Podróż samochodem Abruzja

Samochodem

1.Z Poznania

ok. 1780 km, ok. 20 h

A2 do Berlina, następnie zjazd na A9 w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A14. Mijamy Bolonię i jedziemy dalej w kierunku Rimini. Mijamy San Marino i jedziemy dalej do Ankony i wzdłuż wybrzeża do Roseto degli Abruzzi. Tutaj skręcamy na A24 i docieramy do L’Aquilii.

2.Z Warszawy

ok. 1800 km, 20 h

E67 do Piotrkowa Trybunalskiego, dalej E75 do Częstochowy, przez Śląsk do A1. Dalej do Ostravy, tam na A1 do Ołomuńca, dalej E 462 do Brna. Z Brna zjazd na E461 w kierunku Mikulov, gdzie A7 dojeżdżamy do Wiednia (przed wjazdem do Austrii konieczny zakup winietek). Za Wiedniem A2 i E66 do Graz i dalej Villach, gdzie następnie zjeżdżamy w kierunku włoskiego Tarviso. Dalej A23 do Udine. Na wysokości Palmanova zjazd na A4. Mijamy Wenecję, Padwę i A13 dojeżdżamy do Bolonii, gdzie wjeżdżamy na A14 i jedziemy dalej w kierunku Rimini. Mijamy San Marino i jedziemy dalej do Ankony i wzdłuż wybrzeża do Roseto degli Abruzzi. Tutaj skręcamy na A24 i docieramy do L’Aquilii.

3.Z Wrocławia

ok. 1680 km, ok. 19 h

A4 do Zgorzelca, dalej E40 do Chemnitz, zjazd na A72 i dalej w kierunku Norymbergii i Monachium. Z Monachium kierujemy się na Insbruck (przed granicą z Austrią konieczny zakup winietek). W Insbrucku zjazd na A22 – Bolzano. Do Włoch wjeżdżamy tunelem Brenerro (płatny). We Włoszech A22 dojeżdżamy do Modeny, tam zjazd na A14. Mijamy Bolonię i jedziemy dalej w kierunku Rimini. Mijamy San Marino i jedziemy dalej do Ankony i wzdłuż wybrzeża do Roseto degli Abruzzi. Tutaj skręcamy na A24 i docieramy do L’Aquilii.

Podróż pociągiem Abruzja

Pociągiem

1.Z Poznania

podróż trwa ok. 26 h (Poznań – Chorzów – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Pescara – Sulmona – L’Aquila)

2.Z Warszawy

podróż trwa ok. 24 h (Warszawa – Wiedeń – Wenecja – Pescara – Sulmona – L’Aquila)

3.Z Wrocławia

podróż trwa ok. 25 h (Wrocław – Katowice – Wiedeń – Wenecja – Pescara – Sulmona – L’Aquila)

Podróż samolotem Abruzja

Samolotem

1.Abruzzo International Airport koło Pescary

lotnisko to nie obsługuje żadnych lotów z Polski

2.Najbliższe lotniska

Rzym Ciampino – dolecimy tutaj liniami Ryanair z Krakowa, Poznania, Warszawy Modlina, Wrocławia
Rzym Fiumicino – dolecimy tutaj liniami Wizzair z Bydgoszczy, Gdańska, Katowic i Warszawy Okęcie

Zadzwoń! Pomożemy zaplanować Twoją podróż i zarezerwować najbardziej dogodne połączenia: +48 514 550 442

Nasze pomysły na Abruzję


Zadzwoń po swój indywidualny plan podróży w Abruzji!

Dane kontaktowe

Zobacz też inne regiony Włoch